luni, 31 iulie 2017

Wonder Woman: benzi desenate vs film


După „Man of Steel”, „Batman v. Superman” și „Suicide Squad”, DCEU dă lovitura, conform audiențelor și ai criticilor deopotrivă, cu Wonder Woman, un nou film cu totul și cu totul special. Pe lângă faptul că e primul film cu o super eroină majoră a generației ei și cel mai măreț film regizat de o femeie vreodată, adevărata realizare este că producătorii de aici au creat un film coeziv și distractiv. Nu e un film bun cu super eroi; e un film bun și atât.
Chiar dacă nu sunt o grămadă de costume țipătoare și armuri de ultimă generație în acest film, s-ar putea să fii surprins de câte personaje și elemente din poveste sunt luate direct din benzile desenate. Nu ne crezi? Hai să luăm pe rând fiecare element din povestea mai veche de 75 de ani și să vedem ce părți din ea au fost adaptate în film.
1. Nașterea lui Wonder Woman
Încă din primele ei zile în benzile desenate All-Star, povestea nașterii Dianei a fost schimbată drastic: Hippolyta, regina amazoanelor, a sculptat un copil din pământul argilos din Insula Paradis. Zeițele Olimpului (cu un ajutor de la Hermes)  i-au dat fiecare în parte câte un dar puternic copilului și apoi i-au dat viață.

Când DC a reinventat întreaga poveste în 2011, proveniența Dianei s-a schimbat. În continuarea „New 52”, copilul este fiica biologică a lui Zeus și Hippolyta și e înzestrat cu toate puterile unui demigod, inclusiv super forță, viteză și abilitatea de a zbura. În versiunea aceasta, Diana a crescut crezând că a fost creată din argilă, dar se pare că adevărul era că Hippolyta a inventat povestea nașterii ei.
Filmul aderă mai mult la versiunea recentă, cu mici deviații. Diana este categoric copilul biologic al lui Zeus și al Hippolytei, și Hippolyta ține informația ascunsă de fiica ei pentru a o proteja de Ares. Ares distruge sistematic zeii din Olimp, și Hippolyta știe că dacă ar descoperi-o pe Diana, ar încerca să o ucidă. Asta explică de ce în timpul filmului Diana îi spune lui Steve Trevor, „N-am niciun tată, am fost adusă la viață de Zeus.”
2. Insula Paradis


Amazoanele s-au ascuns în mod tradițional de „Lumea Oamenilor” pe o insulă îndepărtată. Pentru primele 4 decade ale carierei ei în benzile desenate, locul a fost cunoscut simplu drept Insula Paradis. În 1986, scriitorul-artist George Perez a condus o majoră reorganizare a benzilor desenate. În benzile lui desenate, amazoanele trăiau într-un oraș-cetate numit Themyscira (cum o fac și în mitul grecesc) până când a fost distrus de armata lui Heracle. Ele se întorc în Insula Paradis pe care o numesc în semn de onoare prima lor reședință.


Filmul rămâne la denumirea „Themyscira”, deși Steve Trevor aduce un omagiu denumirii originale, referindu-se în glumă la locație ca „Insula Paradis”. Și în benzile desenate și în film, insula este ascunsă lumii de dinafară prin acțiunile zeilor. În benzile desenate, de obicei munca Atenei, în film, a lui Zeus.


3. Antrenamentul ei

În benzile desenate, zeii alertează amazoanele de îngrozitoarea amenințare din Lumea Oamenilor; Hippolyta organizează un concurs de puteri pentru a determina cel mai măreț  luptător, care va fi trimis să contracareze amenințarea. În ciuda faptului că i-a fost interzis de mama ei să participe, Diana se deghizează și le învinge pe surorile ei în diverse evenimente - inclusiv în turnirul de pe instula băștinașă Kangas. În cele din urmă, Dania triumfă și este numită campion de către mama ei.



În film sunt excluse toate bătăliile dintre amazoane. În schimb, Diana se antrenează în secret cu mătușa ei Antiope, cu care începe să își ascută abilitățile divine pentru a putea fi gata să salveze lumea când datoria o va chema.





3. Amenințarea exterioară
Cum a fost menționat mai sus, în majoritatea benzilor desenate, amazoanele trebuie să facă rost de un campion care să le ajute să elimine o amenințare din lumea exterioară. Până în anii 80, Wonder Woman a fost pusă în serviciu împotriva Germaniei Naziste. Versiunea lui Perez, fixată în timpul Războiului Rece, a schimbat-o cu o amenințare nucleară prezentată de Uniune Sovietică. Filmul este făcut în 1918, în timpul zilelor Primului Război Mondial.




4. Costumul ei


Costumul original al lui Wonder Woman din 1941  era format din iconica platoșă cu simbolul șoimului auriu, o fusta albastră acoperită cu steluțe albe, cizme roșii, o tiară aurie și brățări care deviază gloanțele (toate amazoanele poartă brățări ca simbol al serviciului lor adus Afroditei și ca memento al timpului petrecut în robie la mâna lui Heracle).




Alte accesorii notabile includ Lasoul Adevărului, sabia și scutul. De-a lungul timpului, costumul a „evoluat” - fusta a devenit pantaloni scurți și după pantaloni; șoimul a fost redesenat drept „WW”; uneori are o șapcă roșie; uneori are o jachetă, și uneori s-a îmbrăcat toată în alb.

Chiar dacă are un ton mai discret, costumul cinematic al lui Wonder Woman este destul de aproape de iconicul aspect din benzile desenate, mai puțin stelele de pe fustă.



5. Avionul invizibil
Începând cu apariția ei inițială în Benzile Desenate All-Star Nr. 8, Wonder Woman a folosit un avion invizibil pentru a se deplasa. Dar când puterile personajului ei sunt schimbate în anii 1980, ei îi este dată puterea de a zbura, eliminând astfel avionul ei. În film se respectă versiunea anterioară și de această dată, deci Wonder Woman poate zbura.

6. Oamenii ei preferați
Cei mai buni prieteni ai ei încă de pe vremea benzilor desenate All-Star sunt Steve Trevor și Etta Candy. Iubitul Dianei încă din prima revistă este Trevor, ofițerul din armata americană, a cărui prăbușire pe coasta Insulei Paradis îi pune în mișcare simțurile de eroină ale lui Wonder Woman. Chiar dacă acest rol a fost schimbat de-a lungul celor 7 decade, el este des portretizat ca un tip care are nevoie de ajutor, necesitând ca Wonder Woman să vină de fiecare dată să-l salveze. *LOL*
tta Candy pe de altă parte, este cea mai bună prietenă a lui Wonder Woman încă din benzile desenate All Star. Ea este cunoscută pentru pofta ei de lucruri dulci și de sensul umorului.








În versiunea din 1980, Steve se va îndrăgosti de Etta Candy, care era la acel moment un ofițer junior. Mai târziu se vor căsători.
În film, Steve Trevor este un agent miliar american  care asistă britanicii și prăbușirea avionului său pe coasta Insulei Paradis va pune în mișcare evident acțiunea. Cu toate acestea, versiunea cinematică a lui Trevor  este un erou și nu un tip care așteaptă să fie salvat.


7. Ares

Chiar dacă a fost introdus drept Ares în Wonder Woman nr. 1 în 1942, zeul grec al războiului a fost iute redenumit apelativul Roman, Mars, pentru următorii 40 de ani. El s-a ciocnit deseori de Wonder Woman și a luptat împotriva Alianței în Al Doilea Război Mondial, deseori  atacând direct din sediul lui de pe Marte.



Chiar dacă costumul lui original a inclus o armură greco-romană, Ares a primit un upgrade major în versiunea lui Perez din 1980, când zeul războiului a extras putere din conflictul Uniunii Sovietice și a încercat să pornească un Al Treilea Război Mondial.





Ceea ce a fost greșit la film e că Ares e împuternicit de Marele Război. El a măcelărit Olimpul și o vânează pe fiica pierdută a lui zeus Diana, în timp ce planifică să maximizeze destrucția pe câmpul de luptă. La fel ca în benzile desenate, versiunea din film al lui Alex poate poseda și controla mortalii, și aspectul lui seamănă cât de cât cu cel din 1980. 



8. Doctor Poseidon




Alter ego-ul prințesei Maru, Doctor Poison este rău făcătorul din 1940 al lui Wonder Woman care a fabricat toxine pentru naziști și după pentru japonezi în timpul Celui De-Al Doilea Război Mondial. O încarnare mai recentă, Marina Maru, a fost inițial strănepoata care a admis mantaua lui Doctor Poison. Versiuni ulterioare ale Marinei Maru au fost rusoaice și japoneze, dar toate sunt cunoscute pentru că purtau deghizări cu glugi, făceau chimicale mortale și erau în mod constat contracarate de Wonder Woman.







În filmul Wonder Woman, Doctor Poison este alter ego-ul lui Isabel Maru, omul de știință nebun care e mână în mână cu Generalul Ludendorff. Ea poartă masca pentru a-și acoperi fața, care a fost desfigurată de experimentele care au decurs greșit.

8. Diana Prince

Inițial, a fost un personaj separat - o asistentă - numită Ana Prince, care semăna nefiresc de mult cu Wonder Woman. După ce a dat de Ms. Prince - care a fost îndrăgostită de un bărbat din America de Sud - Diana amazoana a realizat cât noroc are (pe care i l-a atribuit unei intervenții divine) și și-a asumat identitatea femeii, permițându-i să plece cu iubitul ei ți făcând rost de o deghizare plauzibilă de civil.

Filmul, urmărind tiparul originilor mai recente ale DC-ului, simplifică totul, înlăturând personajul separat și făcând-o pe Diana Prince direct un alter ego, cum e Clark Kent.


Acestea sunt diferențele majore pe care le-am găsit noi între benzile desenate și filmul Wonder Woman. Voi ați mai găsit și altceva? Așteptăm să ne ziceți în comentarii.
Share: