luni, 1 mai 2017

Cartea care ar putea să-l dea jos pe Trump de la conducere

“Hungry man, reach for the book: it is a weapon.”

-Berlot Brecht

Tuturor le e cunoscut că Trump este un misogin. „Grasă”, „scroafă” , „cățea” și „animal dezgustător” sunt doar câteva dintre insultele pe care le-a folosit referitoare la femei. Lista mare, parcă nu se mai termină, și o puteți citi integral aici.

Este de înțeles că supporterii lui Trump au luat-o complet razna, când au aflat de existența Poveștii slujitoarei, o carte cu un puternic mesaj feminist, despre un viitor distopic în care bărbații au preluat conducerea, iar femeile sunt împărțite în grupe diverse, având roluri stricte și sarcini precise de îndeplinit și în care sunt private de toate drepturile și libertățile. Femeile nu sunt lăsate nici măcar să aleagă cu ce să se îmbrace, le sunt atribuite hainele pe care le vrea guvernul, de culoarea care le reprezintă grupa din care fac parte.


„Ar putea fi clipuri vechi, ar putea fi falsificate. Dar le urmăresc oricum, sperând să pot să văd ce adevăr ascund. Orice știre e acum mai bună decât niciuna.”


„Poate că asta nu ți se pare normal acum, dar după un timp ți se va părea.”

„Nu lăsa nenorociții să te țintuiască la pământ.”

Dar cartea a fost publicată în 1985, deci ce a agitat așa apele trei decade mai târziu? Adaptarea cărții în serialul marca Hulu „The handmaid's tale”, realizat acum în 2017, pe 26 aprilie. Supporterii lui Trump au afirmat că serialul este o jignire, și l-au catalogat ca „propagandă de stânga”, făcută pentru a întărâta masele împotriva noului președinte: Donald Trump. A fost nevoie să li se amintească -inclusiv de autoare- că serialul este bazat pe o carte mult mai veche decât președenția lui Trump.



Totuși, asta nu înseamnă că autoarea neagă relevanța reînnoită a cărții ei, ba din contră.

După ce a fost lansată o reclamă cu serialul „The Handmaid's Tale” la Superbowl, cartea Povestea slujitoarei a urcat în topul listei Amazon al bestseller-urilor. Serialul spune povestea lui Offred, o femeie smulsă de lângă familia ei și obligată să îi facă copii „comandantului”. În acea societate teocratică, femeilor nu le e permis să aibă locuri de muncă, să dețină bunuri și chiar să citească. Comparativ cu „Nefemeile”, trimise de „Colonii” pentru a curăța deșeurile toxice, Offred este una dintre cele norocoase.

E un rol care Margaret, autoarea, spune că nu este așa de ușor de pus în scenă, deoarece interpreta lui Offred este pusă să „transmită o emoție către vizualizatori, pe care trebuie să o comunice și cu oamenii de pe scenă.” În mâinile nepotrivite, ar putea ieși o catrostofă, o reprezentare a unei distopii nefericite. În schimb, The Handmaid's Tale vrea să ațintească atenția către felul în care o femeie trebuie să facă față unei inimaginabile transformări a lumii din jurul ei.

Autoarea canadiană în vârstă de 77 de ani, știe că timpul este potrivit pentru ca o nouă generație să descopere ceea ce ea numește cu ezitare o mișcare „feministă”. Margaret Atwood mai spune și că, Povestea slujitoarei în 2o17 e mai puțin o „realitate alternativă” și mai mult un avertisment a felului în care ar putea degenera lucrurile dacă cei care luptă pentru drepturi egale nu sunt vigilenți.

Share: