vineri, 14 aprilie 2017

13 Reasons Why: Carte vs Serial

Cu ocazia lansării unui nou serial extraordinar pe Netflix, de care e practic imposibil să nu fi auzit, m-am gândit să facem un articol în care să comparăm cartea cu filmul. 
13 reasons why spune povestea lui Hannah Baker, „sau mai precis, cum viața ei a luat sfârșit”. Fata înregistrează 13 casete în care spune că există 13 motive din cauza cărora s-a sinucis, fiecare dedicată unei persoane care i-a ruinat viața, iar Clay este una dintre ele. Dacă va asculta casetele, va afla și de ce. 
Vreau să vă spun că serialul este unul dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut vreodată și reușește mereu să mă facă să plâng, chiar dacă nu sunt genul de persoană sufletistă. Și cartea, și filmul sensibilizează prin temele delicate cu care se confruntă: sinuciderea în rândul adolescenților, depresia, durerea cauzată de moartea persoanei iubite.
La prima vedere, cartea și serialul se aseamănă mult, și chiar dacă ambele sunt foarte bune (serialul a primit nota 9/10 pe IMBD, iar cartea nota 4.03/5 pe Goodreads), dacă ne uităm mai atent vom abserva că există diferențe minore și majore între carte și serial.

În carteÎn serial
 Clay ascultă casetele într-o singură noapte.Clay ascultă casetele de-a lungul mai multor zile.
 Clay nu își dă seama imediat că e urmărit de Tony până nu ascultă cea de-a patra casetă (după ce îi fură Walkman-ul).Clay are o ceartă cu Tony chiar în primul episod, deoarece vede că îl urmărește, ca mai apoi să afle că Hannah l-a făcut responsabil cu casetele.
Ținând cont că lansarea cărții a avut loc în 2007, tehnologia nu a jucat un rol important în hărțuirea Hannei. Colegii ei au putut doar să o bârfească prin mesaje text.Poza cu lenjeria intimă a Hannei circulă liberă pe internet și asta îi face celebră reputația de ușuratică, tipul acesta de hărțuire e mult mai oribil decât cel din carte.
În cărte se bea destul de mult și sunt câteva scene de sex, care includ și violuri.Serialul arată o imagine mai realistă a adolescenților, incluzând o grămadă de băutură, scene de sex (printre care și câteva violuri) și multe înjurături.
Clay se întristează când ascultă o casetă și își taie accidental mâna într-un gard.Clay cade de pe bicicletă de două ori și se alege cu o rană urâtă pe frunte.
   Clay nu are halucinații legate de Hannah.Clay are multe halucinații cu Hannah de-a lungul serialului. Cea mai înspăimântătoare este când o vede plină de sânge în mijlocul terenului de sport.
   Rasa și orientarea sexuală a personajelor nu sunt specificate.Chiar dacă personajele principale sunt ambele albe și heterosexuale, sunt multe personaje secundare de culoare, cum ar fi Courtney, Jessica, Marcus și Tony și unele personaje homosexuale, cum sunt Tony, Ryan și Courtney.
   Asta nu se întâmplă.Părinții Hannei deschid un proces împotriva școlii.
E întâlnită doar mama lui Clay, care apare într-o noapte, îngrijorată de comportamentul fiului ei.Părinții sunt peste tot: mama extrem de îngrijorată și tatăl un pic mai relaxat al lui Clay, părinții devastați ai Hannei, părinții gay ai lui Courtney etc.
 Clay menționează că Hannah a înghițit niște pastile.Hannah își taie venele și sângerează până la moarte în cadă. Nu doar că toată lumea vorbește despre asta, dar poți vedea și tu scena în detaliu

Clay îi dă casetele numărului 10 și nu auzi ce se întâmplă mai departe.Clay îi dă casetele numărului 13 (consilierului școlii), în loc de numărul 12 (un violator) care urma dup el. Tony le dă o copie după casete și părinților Hannei, deoarece i-ar ajuta cu procesul.
   În carte, Courtney nu e lesbi, dar tot începe să răspândească bârfe despre Hannah prin școală fără niciun motiv.Courtney se oferă să o ajute pe Hannah să prindă un stalker. Ca să treacă timpul, ele se joacă Adevăr sau provocare care sfârșește prin Courtney provocând-o pe Hannah să o sărute. *Courtney e lesbi* Tyler, stalkerul, le face poze și le răspândește prin școală. Pentru a-și acoperi propria orientare sexuală, Courtney spune că Hannah e lesbi
Clay este un tip normal pe care toată lumea îl place.Clay e cam tocilar și nu prea se integrează.
 Clay a tânjit mereu după Hannah, dar n-a lăsat niciodată să se vadă asta. Hannah spune că își dorește să îl fi cunoscut mai bine, și clar nu erau prieteni. Au lucrat împreună la un teatru, dar nu au avut niciodată o discuție adevărată până la petrecere.Clay tânjește după Hannah, iar cei doi sunt prieteni. Lucrau împreună de cam un an la un teatru și vorbeau tot timpul. Aveau și porecle unul pentru altul, au dansat împreună, au privit luna și apoi au făcut sex la petrecere.
 După ce Hannah îi spune lui Clay să o părăsească la petrecere, el încearcă să mai ia legătura cu ea, dar ea nu vrea să dea ochii cu el. Se ciocnesc din greșeală pe hol fix înainte ca ea să moară, dar asta e ultima lor interacțiune. Hannah merge la Clay după petrecere, dar el se poartă foarte rece cu ea.
O majoretă drăguță numită Jenny Kurtz vorbește cu Hannah cu ocazia fundației „Dollar Valentine” și e mai târziu responsabilă pentru dărâmarea unui semn de circulație care cauzează moartea lui Jeff.Jenny Kurtz devine Sheri în serial și are o relație amicală cu Clay, care nu e prezentă în carte.
 Autorul a vrut inițial ca povestea să aibă un final fericit și ca Hannah să nu fie de fapt moartă, dar a crezut că moartea ei ar transmite un mesaj mai puternic.Producătorul a vrut de la început ca Hannah să moară, ba chiar, a inclus acea scenă cu moartea ei cutremurătoare. *se vede cine e sadicul aici*
Clay merge la Skye, o prietenă din copilărie cu care a pierdut legătura, și care acum arată tendințe suicidale. În serial se întâmplă și scena din carte dar și multe alte lucruri cum ar fi Jessica recunoscând că a fost violată, Sheri care se dă în gât la poliție, planurile violente ale lui Tyler, sinuciderea/uciderea neașteptată a unui personaj etc. care fac loc unui posibil al doilea sezon.
Voi ați găsit și alte diferențe? Și ați citit cartea sau/și urmărit serialul? Vă așteptăm răspunsurile în secțiunea de comentarii de mai jos. :)
Share:

0 comentarii: