duminică, 11 februarie 2018

Recenzie: Fata din coșmaruri (Anna în veșmânt de sânge #2) de Kendare Blake


Titlu original: Girl of nightmares
Gen: horror, romance, ya
Editura: Leda Edge 
An apariție: 2018
Număr de pagini: 316
Rating:
Mulțumesc editurii pentru acest roman! :)
Cartea poate fi achiziționată de aici.
„E adevărat ce se spune, că răspunsurile nasc alte și alte întrebări. Întotdeauna e loc de mai mult de aflat, mai mult de descoperit și de făcut.”
         
M-am așteptat la trei lucruri de la această carte: la niște bătălii memorabile cu fantome, la personaje neînfricate și sarcastice și la multe, MULTE episoade înfricoșătoare. Toate aceste lucruri conducând la salvarea Annei Korlov, fantoma care a ajuns în iad  după ce s-a sacrificat pentru a le salva viața lui Cas și prietenilor lui. Ce am primit: acțiune practic inexistentă, personaje pe care îți vine să le pocnești în față și nicio scenă cât de cât dinamică.
„Fata din coșmaruri” e un sequel atât de prost, încât ar fi putut la fel de bine să nu mai fie scris. Serios, mai bine am fi rămas cu gura căscată după deznodământul din „Anna în veșmânt de sânge”, carte pe care am adorat-o pur și simplu acum un an. Recenzia ei o găsiți aici
Cartea începe cu Cas mergând la o întâlnire cu o fată pe care abia de o cunoaște, deși el rămâne loial Annei, iese cu fata aceea doar ca să ne arate ce bad boy e el. Trec câteva săptămâni și întâlnește o fată nouă care seamănă la comportament cât de cât cu Anna și mai are puțin și sare pe ea (probabil a lăsat-o pe Anna să moară pentru noua fată, dar revenim și la asta).
Carmel este varianta masculină a lui Cas presupun, pentru că deși „îl iubește pe Thomas” trebuie să iasă cu un tip din echipa de basket doar ca să-i arate că poate ținti și mai sus de un ciudat. După aw întoarce alergând în brațele lui. Asta ar fi trebuit să fie romantic?

Nu exagerez când spun că am dat pagini după pagini, până la finalul cărții așteptând să se întâmple CEVA care să îmi atragă și mie totuși atenția. Și într-adevăr un singur lucru interesant s-a întâmplat în toată cartea: vizita la mătușa Riika. Dar din 316 pagini să găsesc doar 5 care să îmi placă cât de cât tot mi se pare exorbitant.
Singurul lucru care mi-a distras atenția de la toate defectele cărții în primul volum este personajul meu preferat Anna, mai precis relația ei cu Cas. Dar și ea în sine era puternică, neînfricată, de neoprit. În volumul de față abia de apare de câteva ori și și atunci este torturată de Obeahman. Dintr-un spirit dezlănțuit al naturii devine o damsel in distress...
Într-un final se reunește cu Cas, împreună înving răul și ar fi putut trăi fericiți până la adânci bătrâneți dacă Cas nu ar fi stricat totul încercând să facă pe eroul. Voi da un mic spoiler aici: a abandonat-o la sfârșitul cărții fără un motiv real.
Regret nespus de mult că am citit această carte, cum am mai spus mai bine aș fi rămas la „Anna în veșmânt de sânge” și m-aș fi prefăcut că este standalone. Nu mi-a plăcut cum s-au aranjat lucrurile în final și nu mi-a plăcut absolut nimic la desfășurarea așa zisei acțiuni, personajele mi-au fost de asemenea complet antipatice. Mi-aș fi dorit să-i ofer mai mult de o steluță, dar chiar nu am pentru ce,joi, 8 februarie 2018

Recenzie: Păpușarul din Cracovia de R.M. Romeo

Titlu original: The Dollmaker of Kraków
Gen: historical fiction, fairy tale, WW2
Editura: Rao
An apariție: 2017, Număr de pagini: 315
Rating:
Cartea poate fi achiziționată de aici.
Cărticica mi-a fost oferită spre recenzare de către librăria online Libris, la ei găsiți cărți de beletristică și multe altele, iar la comenzi mai mari de 30 de lei transportul este gratuit :)
„Adam Mickiewicz ne-a dat nouă, polonezilor, speranță. Poeziile lui ne îndeamnă să ne ridicăm și să luptăm, așa fac de o sută de ani. De asta vor nemții să șteargă orice urmă a lui, explică Păpușarul. Poți să ucizi un om, Karolina, dar e mai greu să-i distrugi povestea. Nimeni nu e cu adevărat pierdut câtă vreme istorisirea lui dăinuie.”
            
Sunt cărți pe care le uiți după câteva zile, cărți pe care le uiți peste câțiva ani și mai sunt și unele cărți extrem de rare care rămân cu tine pentru totdeauna. Păpușarul din Cracovia face parte din ultima categorie, și sunt sigură că povestea emoționantă a unui păpușar solitar și a unei păpuși extrem de curajoase, care îl învață să iubească din nou, ar putea atinge corzile sensibile și ale celor mai impasibile persoane.

Acțiunea din carte are loc în două universuri paralele: lumea oamenilor, în orașul Cracovia, la izbucnirea  celui de-al Doilea Război Mondial și în Țara Păpușilor. Poate v-ați aștepta ca în Țara Păpușilor totul să fie doar lapte și miere și tufișurile să fie făcute din vată de zahăr și drumurile asfaltate cu acadele. Ei bine, așa obișnuia să fie, până când niște șobolani nemiloși au pornit războiul și au izgonit-o pe Karolina din propria casă.

   

Karolina este o păpușă extrem de specială. Deși nu depășește înălțimea de 50 de cm, poate fi extrem de fioroasă, mai ales cu cei care îi pun în pericol prietenii. Este inteligentă și sensibilă și unicul motiv pentru care a lăsat Vântul Prielnic să o aducă pe Pământ este pentru a-și găsi un aliat puternic și a înfrânge împreună șobolanii. Nu cred că s-ar fi așteptat vreodată să găsească un om care să aibă atât de multă nevoie de ea, precum și ea avea nevoie de el.
„-Ce neobrăzați, zise Karolina când grupul de copii se retrase.
-Nu fac decât să repete ce le spun părinții lor despre Jozef și Rena și cei ca ei (evrei), spuse păpușarul.
Karolina nu era la fel de îngăduitoare cu defectele lor.
-Ei bine, poate ar trebui să înceapă să gândească singuri, replică ea.”
 Cartea pune mare accent pe relațiile de prietenie, dar și pe umanitate. Când nemții le fură încetul cu încetul toate drepturile evreilor, Păpușarul își pune viața în pericol de nenumărate ori doar pentru a le face viața mai puțin mizerabilă prietenilor lui. E uimitor să urmărești schimbarea acestui personaj: la început retras în cochilia lui, prea emoționat să spună câteva vorbe, și după, când se împrietenește cu un violonist evreu, cu fiica acestuia și cu Karolina, are curajul de a înfrunta până și o forță puternică și nemiloasă ca Shutzstaffel.

Nu vă voi da spoilere cu privire la final, dar vă voi spune că eu nu m-aș fi așteptat niciodată să se termine în felul acela. 

Păpușarul din Cracovia este cel mai frumos tribut pentru copiii pierduți în Holocaust pe care l-am citit vreodată. Este o carte complet diferită de celelalte prin simplul fapt că pare un basm cu o acțiune mult mai intensă. Ar trebui să fie următoarea carte pe lista de lectură a celor care au citit deja Hoțul de cărți și Băiatul cu pijamale în dungi, dar și pe a tuturor celorlalți. Vă veți îndrăgosti complet de povestea emoționantă și plină de magie.


Această recenzie a fost posibilă cu sprijinul:

miercuri, 7 februarie 2018

Recenzie: Elias și spioana cărturarilor de Sabaa Tahir


Titlu original: An Ember in the Ashes
Gen: fantasyyaromance
Editura: YoungArt
An apariție: 2015
 Număr de pagini: 497
Rating:
Cartea poate fi achiziționată de aici.


"Viața este alcătuită dintr- grămadă de momente care nu înseamnă nimic. Și pe urmă, într-o bună zi, apare o singura clipa care schimba toate secundele ce-i urmeaza. O astfel de clipa a fost atunci când a strigat Darin. A fost un test de curaj, de forță. Și l-am picat."
            

 Cartea este un sf nemaipomenit de reușit. Mi-a intrat direct la inimă cum de mult, nicio cartea nu a mai făcut-o. Combină dragostea cu fantasticul într-un fel în care eu nu mă așteptam niciodată. A ajuns în topul cărților mele preferate, după doar câteva pagini.

 O avem în centrul atenției pe Laia, o cărturăreasă obișnuită care locuiește alături de bunicii și fratele său, dar toata lumea îi este dată peste cap în timpul unei razii de-a războinicilor, unde își pierde chiar și singurele rude aflate în viață pe care le mai are, totul până la fratele ei care este răpit. Și așa, Laia, se vede implicată într-o misiune sinucigașă contra celor mai cruzi adversari.


 M-a fermecat extraordinar de tare curajul pe care îl avea Laia, după cum ar spune multe persoane din carte:"Ești o persoană curajoasă, așa cum a fost și mama ta. Îmi plăcea foarte mult de ea pentru că, indiferent de situație, ea nu se lăsa doborâtă de faptul că era o slugă pentru dușmani doar spre binele fratelui său.


"Întuneric. Lumină. Ziua a patra. Curând după aceea, ziua a cincea. Oare de ce le mai număr? Zilele nu mai contează. Sunt în iad. Un iad făcut de mine însumi, pentru că sunt hain. La fel de hain ca mama. La fel de hain ca orice Mască în stare să-și petreaca viața desfătându-se cu sângele și cu lacrimile victimelor ei "
 Cartea este scrisă din două perspective, cea a lui Elias și cea a Laiei iar asta m-a ajutat foarte mult, pe lângă faptul că e un bonus, după părerea mea, pentru că te ajută foarte mult să înțelegi sentimentele, mult mai detaliat ale celor două personaje, care nu ar fi la fel dacă cartea ar fi scrisă dintr-o singură perspecitvă.

Per total, este o carte foarte bună, care merită citită și savurată pentru că este o lectură nemaipomenită, își merită pe drept toate laudele, la fel și cele cinci steluțe din partea mea.

Cărți pe care trebuie să le citești înainte să devină filme în 2018

  Anul 2018 se anunță a fi un an foarte plin de surprize în materie de filme. Astăzi, dragi cititori, vreau să vă arăt 8 filme ce vor apărea în noul an, inspirate din cărțile noastre preferate.
Labirintul: Tratament Letal de James Dashner (26 Ianuarie)

Despre ce e? Finalul epic al seriei Maze Runner, Thomas conduce grupul său în luminiș în ultima și cea mai periculoasă misiune de până acum. Pentru a-și salva prietenii ei trebuie să intre în Ultimul Oraș, într-un labirint controlat de RĂU.
Ce actori vor juca? Dylan O’Brien, Walton Goggins, Nathalie Emmanuel


Peter Iepurașul de Beatrix Potter (9 Februarie)
Despre ce e? Adorabilul Peter Iepurașul apare în numeroase cărți pentru copii, cea mai cunoscută fiind Aventurile lui Peter Iepurașul, în care încearcă în mod continuu să pătrundă în grădina vecină.
Ce actori vor juca?  Domhnall Gleeson, James Corden, Daisy Ridley

O buclă în timp de Madeline L Engle (9 Martie)
Despre ce e? Loiala și curajoasa Meg Murry călătorește prin timp și spațiu pentru a-și salva tatăl, care este un om de știință, cu ajutorul unor prieteni la care nu v-ați aștepta niciodată.
Ce actori vor juca?  Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Mindy Kaling


Cincizeci de umbre descătușate de E.L. James (9 Februarie)
Despre ce e? Ultima carte din saga Fifty shades of Grey îi are în plin plan pe îndrăgostiții Ana și Christian împreună, proaspăt căsătoriți.
Ce actori vor juca?  Jamie Dornan, Dakota Johnson

Simon și planul Homo Sapiens de Becky Albertalli (16 Martie)
Despre ce e? Un tânăr este pe punctul de a mărturisi familiei că este homosexual, și este îndrăgostit de un coleg anonim pe care l-a găsit pe internet. (Filmul se va numi Cu drag, Simon).
Ce actori vor juca?  Domhnall Gleeson, James Corden, Daisy Ridley

Ready player one de Ernest C (9 Februarie)


Despre ce e? Wade Watts evadează din lumea reală într-un joc de realitate virtuală care c0nține puzzle-uri aproape imposibile care l-ar îmbogăți pe oricine le-ar rezolva. 
Ce actori vor juca?  Simon Pegg, Olivia Cooke, Mark Rylance
Prizonieră în pânza de păianjen de David Lagercrantz (19 Octombrie)
Despre ce e? Al patrulea roman din seria Millennium continuă relațiile și investigațiile hackeriței Lisbeth Salander și a jurnalistului Mikael Blomkvist, care a devenit celebru în trilogia originală a lui  Stieg Larsson.
Ce actori vor juca?   Claire Foy, Claes Bang, Cameron Britton

Minți primejdioase de Alexandra Bracken (va fi anunțat)
Despre ce e? Un virus ucide 98% dintre copiii americani; restul dezvoltă superputeri și sunt puși în lagăre de detenție deoarece sunt considerați prea periculoși pentru societate. Unul dintre ei scapă și încearcă să dea jos guvernul.
Ce actori vor juca?  Mandy Moore, Gwendoline Christie, Amandla Stenberg

marți, 6 februarie 2018

Recenzie: Instrumente Mortale- Orașul oaselor de Cassandra Clare

Titlu original: The mortal instruments- City of Bones
Gen: fantasyya, romance
Editura: Leda Edge
An apariție:2014
 Număr de pagini: 479
Rating:
Cartea poate fi achiziționată de aici.

"Ființele omenești erau atât de neghioabe! Dețineau ceva atât de prețios și-abia de și-l păzeau. Erau gata să-și dea viețile pentru bani, pentru pachete de droguri, pentru zâmbetul fermecator al unui străin.
            

 Cartea aceasta m-a dat peste cap în adevăratul sens al cuvântului. Atât de uimitoare și de plină de acțiune a fost. Nu m-a lăsat să dorm noaptea pentru că eram cu gândul doar la aventura în care Clary, o adolescenta de 15 ani tocmai pășise fără voia sau acordul ei.

"Cele mai cumplite lucruri pe care le fac oamenii, le fac în numele iubirii..
 După cum spuneam, o avem în prim plan pe Clary o adolescenta absolut normala până în punctul în care descoperă că ea poate vedea lucruri pe care oamenii de rând,cum ar fi cel mai bun prieten al ei, nu pot nici măcar să le observe. Toată “distracția” începe când mama sa dispare fără urmă și ea se găsește prinsă într-o misune sinucigașă dintre bine și rau alături de niște nescunoscuți monotorii. Lupta și lucrurile prin care a trecut Clary m-a făcut să mă gândesc mai bine la ceea ce am lângă mine, înainte ca toate acestea să dispară. 
 La început nu voiam să citesc cartea, mi se părea puțin puerilă după toate cărțile care seamănă exagerat de mult cu seria Hunger Games, dar cartea asta are ceva special, ceva al ei, pe lânga stilul autoarei de scriere care este unul genial, te face să citești cu drag toată cartea și te ajută să intri mult mai ușor în lumea Vânătorilor de Umbre.
 O lume în care, de altfel aș prefera să trăiesc alături de Clary și să trec prin toate situațile care par fără scăpare din prima carte. Sunt sigură că și a doua e la fel de plina de actiune pe cum a fost aceasta, sunt curioasa în privința ei pentru că acest prim volum m-a lasat la sfarsit cu un milion de întrebări cărora sper să le găsesc nașul în volumul ce urmeaza.
  Îndragesc seria asta la fel de mult cum îndragesc și Hunger Games, Harry Potter și Divergent. Singurul meu regret e doar că nu am început să o citesc mai repede.


"Băiatul n-a mai plâns niciodată de atunci și n-a uitat niciodată ce învățase: că a iubi înseamnă a distruge, iar a fi iubit înseamnă a fi distrus.
  Finalul a fost unul sfâșietor, specific pentru autoare, care m-a lăsat puțin în aer și fără foarte multe răspunsuri concrete făcându-mă foarte curioasa pentru următorul volum.
 I-am dat cu inima plina acestei povești cinci steluțe pe goodreads.


miercuri, 24 ianuarie 2018

Recenzie: Nopți la circ de Angela Carter

Titlu original: Nights at the Circus
Gen: fantasy, feminism, realism magic
Editura: Leda
An apariție: 2008
Număr de pagini: 432
Rating:
Mulțumesc editurii pentru acest roman! :)
Cartea poate fi achiziționată de aici.
„-Tânărul meu va veni și ne va salva!
-Ține-ți firea, prostănacă sentimentală ce ești, se pare că nu e-n stare să se salveze nici pe el, spuse Lizzie. Mai degrabă îmi pun speranțe în echipa de salvare.”
            

Angela Carter este vocea tuturor femeilor în romanul Nopți la circ. Plictisită și dezgustată deopotrivă de imaginea irealistă a fetelor din basme, mereu fără apărare și la ananghie, în așteptarea prințului pe un cal alb, autoarea reușește să creeze exact opusul unui basm clasic, păstrând însă magia tipică acestui gen.

Protagonista este Fevvers, personajul aflat la bariera dintre realitate și iluzie. Este o senzație internațională și vedeta absolută a circului din care face parte, deoarece pretinde că este o ființă înaripată. Părerile cu privire la ea sunt împărțite: unii o consideră o frumoasă ciudățenie a naturii, în timp ce alții o cred doar o altă mare escroacă. 
Jurnalistul Jack Walser e pregătit să profite de taboo-ul ce înconjoară această femeie și să scrie cel mai bun articol din viața lui, încercând să dezvăluie lumii întregi adevărul despre Fevvers. Însă, după ce petrece o noapte lungă cu trapezista, Jack pică pe neașteptate în mrejele ei și decide să plece într-o cursă nebună din Londra până în Siberia împreună cu circul.
Am apreciat cel mai mult la această carte partea feministă, omniprezentă pe tot cuprinsul poveștii; cum autoarea umanizează chiar și cele mai prost văzute femei de către societate: prostituatele, pentru că, la urma urmei, protagonista a fost crescută într-un bordel de cea mai joasă speță. Și arată cum, după un eveniment tragic, sunt nevoite să părăsească zona lor de confort și să reușească să se realizeze în viață.

Mai mult de atât, Fevvers e o eroină complet bad-ass și pare să-i ia locul prințului pe cal alb de fiecare dată când îl salvează pe Jack de la o moarte iminentă. Mi se pare o întorsătură interesantă a evenimentelor. Mama ei adoptivă, Lizzie, nici nu mai are nevoie de o introducere. Imaginați-vă orice vrăjitoare puternică, cu o minte ageră și care să aibă în străfundul ei o inimă de aur și veți avea imaginea lui Lizzie.

Singurul lucru care mi-a îngreunat foarte mult lectura acestei cărți nu e neapărat faptul că acțiunea n-ar exista, ci dimpotrivă, că ea există, doar că autoarea folosește atât de mulți termeni complicați, prea multe metafore pentru gustul meu și în plus referințe la alte opere pe care eu personal nu le-am citit, încât totul devine foarte greu de urmărit. Cu răbdare se poate face și acest lucru deși nu e cel mai plăcut lucru din lume.

După ce am terminat „Nopți la circ” nu pot spune că sunt chiar nerăbdătoare să încep și altă carte scrisă de Angela Carter, deși încă vreau să dau o șansă în viitorul apropiat și romanului „The Bloody Chamber”. Totuși, sunt curioasă ce părere ați avea voi despre această poveste. Sunt convinsă că multora dintre voi o să vă placă mult mai mult decât mi-a plăcut mie.