miercuri, 11 octombrie 2017

Recenzie: Vegetariana de Sadie Turner și Colette Freedman

Titlu original: 채식주의자
Gen: boli mintale, horror, asiatică
Editura: ArtColecția: Musai
An apariție: 2016, Număr de pagini: 248
Rating:

Cartea poate fi achiziționată de aici. 
Romanul mi-a fost oferit spre recenzare de către librăria online Libris, la ei găsiți cărți de beletristică și multe altele, iar la comenzi mai mari de 30 de lei transportul este gratuit :)
„De îndată ce se oprea din râs, i se părea că viața era o ciudățenie. Indiferent prin ce ar fi trecut - chiar și prin cele mai cumplite experiențe - oamenii continuă să-și trăiască viața: mănâncă, beau, se duc la toaletă, se spală și, câteodată, râd tare, cu poftă. Probabil și ei gândesc la fel ca ea și, atunci când o fac, își amintesc vag, ca și cum ar fi ațipit, de toate tristețile pe care au reușit să le dea uitării.”
         

Nu ai ghici niciodată ce poveste sumbră se află în spatele titlului „Vegetariana” și ce urmări catastrofale ar putea avea o alegere aparent simplă: renunțarea la carne. În romanul câștigător al premiului MAN BOOKER INTERNATIONAL PRIZE 2016, vei fi martor la deteriorarea înceată și sigură a trei minți umane total diferite. Deși în acest roman nu apar nici fantome, nici monștrii și nici strigoi, e garantat că unele pasaje îți vor face pielea de găină, prin simplul lor realism straniu și dezvăluirea pe care nu am prea vrea să o auzim: că și cel mai normal și obișnuit om ar putea înnebuni peste noapte.

Cartea este despărțită în 3 nuvele, povestite din perspective diferite, legate între ele, dar despărțite de un anumit timp. 


1. Vegetariana
schizofrenie, anorexie
Prima nuvelă este povestită la persoana 1, trecut, din perspectiva soțului lui Yeong-hye. Suntem introduși în viața tristă a protagonistei, o femeie întru totul simplă care încearcă să le facă pe plac tuturor. Atât de simplă încât nimeni nu s-ar fi putut gândi vreodată că tocmai ea ar alege să-și schimbe viața într-un mod drastic, peste noapte. E sfâșietor să vezi cum toată familia ei se luptă într-un mod mai mult sau mai puțin violent cu ea pentru a se întoarce la normalitatea sigură. E în regulă să devii vegetarian, dar ce se întâmplă când faci alegerea aceasta în urma unui coșmar?

2. Pata mongolă
obsesie
Soțul lui In-hye duce o viață la fel monotonă ca picturile lui în alb și negru. Deși nevasta lui e tânără și frumoasă, nu se mai simte atras de ea de ani buni. Când află de pata mongolă de pe fundul cumnatei sale instabile psihic, ar face orice ca să ajungă să profite de trupul ei, inclusiv să renunțe la comfortul unei vieți obișnuite. Pentru a-și atinge țelul, bărbatul se folosește de mintea tulburată a lui Yeong-hye și o întreabă dacă e de acord să îi picteze flori pe trup și să o filmeze. Femeia, văzând asta ca pe o comuniune cu natura și ca pe un prilej de a scăpa de coșmarurile ce îi tulbură fiecare noapte, acceptă imediat.
Deși e dureros să vedem cum unii oameni „sănătoși” sunt gata să profite de niște ființe umane aflate la ananghie, e de asemenea și real. 

3. Copaci în flăcări
depresie
Partea a treia este cea mai reușită din carte și de asemenea, cea care m-a îndemnat să-i dau un rating atât de mare. Aici se povestește despre ultimele zile de viață ale lui Yeong-hye din perspectiva extrem de înduioșătoare a surorii ei. Mintea și corpul sunt strâns legate, asta ar trebui să știe oricine, iar dacă mintea o ia pe arătură, atunci și corpul va avea de suferit extrem de mult. Schizofrenia lui Yeoung-hye a determinat-o să nu mai mănânce carne și produse lactate, iar eventual să nu mai mănânce deloc. Impactul stării critice de sănătate ale femeii asupra surorii ei, In-hye este devastator și vă va emoționa peste măsură. La fel și faptul că toată lumea a părăsit-o pe suferindă în afara surorii ei, căci, la urma urmei, cine ar vrea să aibă grijă de un bolnav mintal? Chiar te face să îți pui întrebări. Dacă ai fi în situația protagonistei, atunci cine ar rămâne?

Vegetariana este un roman extrem de curajos, cu o lecție importantă scrisă în doar câteva pagini. E o carte extrem de mică și totuși, îți va da de gândit mult timp de acum încolo. Nu aș putea compara Vegetariana cu altceva din ce am citit până acum, poate din simplul fapt că autorii asiatici sunt atât de unici, dar aș recomanda cartea persoanelor care îndrăgesc serialul „Cele treisprezece motive” și vor să citească ceva cu mult mai profund, la fel și vegetarienilor/veganilor, deoarece cred că ar putea relaționa cu această carte la un nivel mult mai personal. În fond, ți-o recomand și ție cititorule, pierdeți o seară pentru ea și vei vedea că a doua zi dimineața vei fi un om schimbat! :)

Această recenzie a fost posibilă cu sprijinul:

Share: