duminică, 24 septembrie 2017

Recenzie: „Frumoasa adormită și fusul” de Neil Gaiman


Titlu original: The Sleeper and the Spindle
Gen: roman graficfantasy, repovestire
Editura: Nemi
An apariție: 2017
Număr de pagini: 66
Rating:     
Mulțumesc editurii pentru acest roman! :)
Cartea poate fi achiziționată de aici.
„-Ce ne-ar face dacă ar reuși să ne prindă? o întrebă piticul de lângă ea.
-Vrei să stai să afli? se interesă regina.
-Nu, mărturisi sincer piticul.
               

Frumoasa adormită și fusul redă o perspectivă complet nouă aruncată basmelor vechi de sute de ani. Două regate. O prințesă frumoasă este captivă într-un turn, blestemată de o vrăjitoare să doarmă până va fi trezită de un sărut. O regină cu părul ca pana corbului abia a scăpat din ghearele unui blestem aruncat asupra ei de mama sa vitregă. Dar ce se întâmplă când prințesele au nevoie de ajutor și niciun prinț nu poate să li-l ofere? Poate e vremea ca ele să se salveze de unele singure.

 Ilustațiile lui Chris Riddel sunt artă pură și motivul pentru care am cerut această carte editurii. Fiecare imagine este atât de detaliată, încât secvența ilustrată în ea este adusă la viață parcă prin magie. Deși cartea nu este în format color, Chris a avut grijă să facă niște mici porțiuni aurii în fiecare desen, care le fac nespus de frumoase. Nu am nimic de reproșat ilustratorului, sunt profund impresionată.

Un punct slab al cărții, care din păcate nu poate fi trecut cu vederea, este că acțiunea e mult mai grăbită. Înțeleg că este un roman grafic, dar toate replicile au fost atât de simple și mediocre și acțiunea repezită de nu puteai să savurezi nicio scenă pentru că în câteva secunde trebuia să dai pagina și să treci la alta. A se nota că ador cărțile scurte și precise, și totuși... cartea a fost prea sărăcăcioasă.

Alt punct slab ar fi că mie personal nu mi s-a părut a fi o carte pentru copii. Deși nu este încadrată în categoria „horror”, ilustrațiile din carte pot fi extrem de înfricoșetoare pe alocuri și cred că ar da o gamă largă de coșmaruri unui copil de 10 ani. Să nu mai zic că uneori limbajul este destul de vulgar și apare o scenă care poate fi sau nu potrivită pentru copii, nu m-am decis încă în legătură cu acest fapt.


Trecând peste părțile proaste, am adorat complet feminismul din carte. Și am fost plăcut surprinsă să văd așa ceva într-o carte scrisă de un bărbat. E complet revigorant să vezi că, măcar într-un basm, regina își ia sabia în mână și pleacă la luptă în tărâmuri necunoscute pentru a salva o prințesă și un întreg regat. 

Cât despre scena șocantă pe care am întânit-o în carte, este vorba despre una lgbt. Mi s-a părut ciudat să o văd pe Alba-ca-Zăpada jucând rolul lui Phillip și sărutând-o pe Frumoasa Adormită, însă și interesant în același timp. Vă las să decideți ce părere aveți despre această scenă și vă rog să îmi spuneți în comentarii. :D

Frumoasa adormită și fusul este un basm perfect al timpurilor noastre, o carte care se citește ușor și care are niște ilustrații mai mult decât perfecte. Mi-aș fi dorit să fie un pic mai lungă și mai detaliată, însă per total a fost o carte drăguță, perfectă pentru o dimineață de duminică și pe care o recomand cu drag oricui vrea să citească un basm extrem de diferit de cele de care a auzit până acum. În plus, cine nu iubește o carte cu femei periculoase? :D

DESPRE NeiL GAIMAN

Share: