sâmbătă, 8 iulie 2017

Recenzie: „Cele treisprezece motive” de Jay Asher

Titlu original: Thirteen Reasons why
Gen: YA, dramă, boli mintale

Editura: Leda Edge
An apariție: 2017 (ediția reeditată)
Număr de pagini: 315
Rating: 
Mulțumesc editurii pentru acest roman! :)
Cartea poate fi achiziționată de aici.

„Nici nu-ți dai seama cât mi-aș dori să nu-i fi distrus viața acelei fete. Dar așa a fost. Cel puțin, am pus și eu umărul. Și tu la fel.  Nu, ai dreptate, nu ai violat-o tu. Și nici eu nu am violat-o, ci el. Dar noi doi am permis să se întâmple lucrul ăsta. E vina noastră.” 
Cele treisprezece motive este una dintre cărțile care trebuie citite neapărat, cel puțin o dată în viață, și care îți schimba perspectiva asupra lumii, asupra importanței celor mai mici fapte. 
Poate ați auzit de efectul fluture. "Mișcarea aripilor unui fluture azi poate produce o mică schimbare a atmosferei. Din această cauză și de-a lungul unei anumite perioade de timp, atmosferă se va schimba. Peste o luna poate, o tornadă care trebuia să lovească coasta Indoneziei nu va mai apărea. Sau din contră, tocmai din această cauză va apărea."(s:wikipedia). 


„Totul... afectează totul.” 
În carte, efectul fluturelui este comparat de cu un bulgăre de zăpadă, care la început e foarte mic, dar pe parcurs se mărește și se mărește până devine enorm de mare. Așa și Hannah, a fost rănită puțin, apoi puțin mai mult și tot așa, până când sentimentele ei au devenit imposibil de suportat și au condus-o spre sinucidere.
După cum poate ați aflat, la începutul cărții Hannah era deja moartă. Dar a lăsat în urma ei 6 casete, cu 13 povești, fiecare deconspirând un secret întunecat al unei persoane din școală. Clay se află pe lista neagră a Hannei, și de-a lungul unei seri întregi ascultă casetele, pentru a vedea unde a dat greș.

După ce a fost lansat serialul anul acesta, „Cele treisprezece motive” a început să primească din nou atenție de la jurnaliști și critici literari. Mulți au remarcat că felul în care a procedat Hannah este bolnav(1), pentru că vrea să arate că sinuciderea ei i-ar putea învăța pe ceilalți o lecție, și că e într-un fel o răzbunare. Recunosc și eu, chiar dacă am adorat cartea, că această parte e complet greșită, și că răzbunată sau nu Hannah Baker va fi la fel de moartă. Însăăă nu cred că scopul cărții e tocmai acesta.

Cartea ne îndrumă să fim mai înțelegători cu oricine, dar în special față de persoanele cu tente sinucigașe. Cartea NU spune că sinuciderea e un răspuns, ci ne ajută să identificăm unele semne care ar putea să arate că o persoană consideră acest lucru o opțiune, de asemenea ne îndeamnă să le oferim o mână de ajutor persoanelor care sunt la un pas de prăpastie, pentru că, uneori, un gest de bunătate face diferența între viață și moarte.


„Și voi, ceilalți, voi ați observat cicatricile pe care mi le-ați făcut? Nu. Probabil că nu. N-a fost posibil. Pentru că majoritatea nu se pot vedea cu ochiul liber.” 

O altă temă importantă discutată în roman este hărțuirea, și cum poate duce aceasta spre depresie, suicid și un amalgam de alte boli mintale și suferințe psihice pe termen lung. Hannah era nouă în oraș, deci nu cunoștea pe nimeni. Colegii ei, în loc să fie prietenoși și de treabă, au ales să stârnească zvonuri false despre ea și să îi creeze o reputație de ușuratică. O mică bârfă, o răutate minusculă, poate declanșa o serie de evenimente catastrofale, care fac o persoană să ia varianta de suicid în calcul, sau chiar să treacă la acțiune.

Așa că...

Eu, personal, am văzut serialul înainte să citesc cartea și poate vă așteptați să zic asta, dar cartea e de o mie de ori mai bună. De ce? În serial au fost exagerate toate trăsăturile personajelor și toate evenimentele pentru a crea acea dramă tipică Hollywood, astfel *ATENȚIE SPOILER* Hannah își taie venele în loc să înghită pastile. *SFÂRȘITUL SPOILERELOR*, Clay e anxios în loc de un tip normal, care e timid uneori, să nu mai menționez sfârșitul, care în serial e extrem de deplasat. De ce ai transforma o carte de 300 de pagini într-un serial cu 2 sezoane (sau poate mai multe)?

Cele treisprezece motive este o lectură ușoară, care se poate  citi lejer într-o zi, iar eu consider că ar trebui citită de toată lumea, mai ales de adolescenții care se află într-o perioadă de continuă schimbare, iar gândurile lor pot deveni brusc negre. Așa că luați „Suge-o Ramona” din mâinile tuturor fetelor și băieților de 13-16 ani și puneți-le în schimb cartea asta! O să le placă și o să le rămână în minte toată viața. :)

Puteți câștiga romanul la un concurs realizat pe pagina noastră, dând click aici.

Share: