joi, 27 iulie 2017

Recenzie: „Blestemul câștigătorului” (Blestemul câștigătorului #1) de Marie Rutkoski

Titlu original: The Winner's Curse
Gen: YA, fantasy, romance
Editura: Leda Edge
An apariție: 2016
Număr de pagini: 365
Rating:
Mulțumesc editurii pentru acest roman! :)
Cartea poate fi achiziționată de aici.
„Noaptea căzuse de-a binelea. Încăperea în care se afla Kestriel era puternic iluminată. Arin se întreba dacă ea avea să-și ridice privirea, dar nu își făcea griji că putea fi văzut în umbrele grădinii.
Știa bine cum funcționau lucrurile astea: oamenii care stau în locuri puternic iluminate nu pot zări în beznă.”
        
Blestemul câștigătorului este primul volum din trilogia cu același nume, care vă va impresiona până la lacrimi și de la care am așteptări mari. Din punctul de vedere al unui om care poate număra cărțile romantice  care i-au plăcut pe degetele de la o mână, „Blestemul câștigătorului” este o poveste care se numără printre puținele neclișeice, la care autoarea a pus mult suflet și cu ajutorul căreia a încercat să spulbere odată pentru totdeauna prejudecățile cu privire la rasă sau statut social și prin ce mod să facă asta dacă nu cu ajutorul unei povești de dragoste?

Blestemul câștigătorului nu este un titlu deloc abstract; „pe scurt, această noțiune descrie cum câștigătorul unei licitații pierde în același timp, căci el sau ea a câștigat plătind mai mult decât au decis majoritatea că valora obiectul. Bineînțeles, nimeni nu știe cât va putea valora obiectul în viitor. Blestemul câștigătorului (cel puțin în teoria economiei) are legătură cu momentul precis al câștigului, nu cu urmările lui.”  (Nota autoarei)


Lumea s-a întors cu susul în jos în urma unui singur război. Valorienii, cunoscuți ca niște barbari însetați de sânge de adversarii lor, erau lihniți de putere și voiau să își mărească teritoriul, așa că au atacat fragila Peninsula Herran, și au câștigat cu ușurință acel teritoriu, deoarece poporul herrani nu era unul de războinici, ba din contră, era unul de oameni pasionați de tot ce ține de artă, creativi și blânzi.
În urma războiului, valorienii le-au împrumutat multe obiceiuri și au învățat astfel cum să se poarte ca niște oameni aleși. Desigur, n-au avut milă pentru victime și au privit în continuare oamenii herrani ca indivizi de cea mai joasă speță și i-au făcut sclavi pentru a se folosi de ei până la epuizare.


Cine s-ar fi gândit vreodată că un lucru atât de banal îi va schimba întreaga viață? Kestrel, fiica generalului Trojan, probabil cel mai respectabil general din Valoria, merge la o licitație cu cea mai bună prietenă a ei, Jess, și acolo oferă o mulțime de bani pentru un sclav herrani. Încet-încet stăpâna începe să se îndrăgostească de băiatul cu un sufletul rănit, deși știe că sentimentele ei, chiar dacă ar fi reciproce, ar fi imposibil de împărtășit. Totuși, băiatul are un secret  atât de întunecat, încât va schimba decursul lumii lor pentru a doua oară.

Dacă vreți să citiți o carte fantasy, aceasta nu e tocmai alegerea potrivită (cel puțin primul volum din serie), deoarece autoarea se concentrează mult mai mult pe partea de romance. 
Povestea de dragoste creată de ea m-a înduioșat deoarece rupe multe bariere sociale. Nu știu dacă a fost făcută întenționat referirea la negrii, dar pe mine la asta m-a dus cu gândul, mai ales pentru că herrani aveau pielea și părul de culoarea închisă și că și negrii au fost făcuți sclavi în trecut în America. 

Mi s-a părut minunat că, în ciuda faptului că toți valorienii vedeau herrani mai prejos decât animalele și se uitau la ei cu silă, Kestrel l-a privit pe Arin ca pe un om normal și s-a purtat mereu cu bunătate cu el, n-a abuzat niciodată de puterea înfricoșătoare care i se dăduse de stat. Apoi când a aflat că e îndrăgostită de el a acceptat asta fără remușcări, chiar dacă însemna să-și trădeze practic țara și să-și riște viața.


Un alt lucru pe care l-am apreciat la Kestrel este că știe să lupte cu vorbe. Cuvintele ei nu doar o ajută să câștige mereu la Mușcă și Înțeapă, dar au puterea de a face oamenii să lase sabia din mână chiar înainte de a-i sfâșia gâtul. Majoritatea oamenilor cred că puterea este doar în pumni și nici nu realizează cât de mult se înșeală.

Arin are o mândrie de nezdruncinat. Nu îi pasă de bătăile și insultele pe care le va primi de la valorieni dacă nu se supune poruncilor lor. Chiar și după 10 ani de sclavie el a continuat să fie demn, să nu uite cine este cu adevărat și nu s-a lăsat schimbat de urmările catastrofale ale războiului. Apreciez tare mult caracterul lui, tăria aceea de fier; puțini oameni ar fi rezistat la atâtea lucruri fără să se transforme într-un recipient fără substanță.

Chiar dacă iubirea pe care Kestrel i-o poartă lui Arin este înduioșătoare, acesta nu e singurul ei pretendent. Fratele lui, Jess, Ronan o iubește nespus de mult, și n-am spus că ea ar trebui să îi împărtășească sentimentele cu forța, dar ar fi drăguț ca măcar când *SPOILER: Ronan e întemnițat și singur să se întrebe măcar dacă e mort sau viu și să se ducă să-l viziteze, la urma urmei, era „prietenul” ei. /SFÂRȘITUL SPOILERULUI*. Puncte minus pentru Kestrel la partea asta...

Acum, putem să ne oprim un moment și să admirăm coperta asta frumoasă? 😍 Rochia e minunată în primul rând, fiecare detaliu de pe ea e perfect, până și culoarea e caldă și superbă, iar arma se potrivește, deoarece Kestrel poartă cu ea doar arme mici, pe care le poate ascunde în îmbrăcăminte. Scrisul este făcut cu litere argintii, care sunt de asemenea de vis *păcat că se răzuiesc :(*.  E o adevărată bijuterie pentru biblioteca mea *și sunt sigură că va fi și pentru a oricui o va achiziționa*. :)
Blestemul câștigătorului este o carte care nu vă va lăsa să o puneți jos până la ultima pagină și o adevărată capodoperă a genului romance, dar și un început interesant pentru o distopie fantasy, cu un aer medieval. Deși autoarea a cam neglijat partea de fantasy în acest roman, și s-a axat mai mult pe cea de romance, din câte am auzit eu se va revanșa în următoarele două volume, deci seria devine doar din ce în ce mai bună. Abia aștept să am plăcerea de a citi următoarea parte a seriei. 

Următorul volum:
*va fi tradus în august 2017*



Raportul recenziei
Acțiune
★★★★✰
Personaje
★★★★✰
Mod de a scrie
★★★★★
Ritm
★★★★★
Aspect
★★★★★
Per total:
4.6 / 5


DESPRE MARIE RUTKOSKI

Marie Rutkoski este o scriitoare de cărți young adult și pentru copii și profesoară la Colegiul din Brooklyn. A absolvit universitatea din Iowa și are un doctorat acordat de universitatea Harvard. În prezent, locuiește în New York împreună cu soțul și fiul ei.

Share: