sâmbătă, 27 mai 2017

Cum să strângi bani pentru cărți


Cred că toți suntem de acord că, deși cititul e o pasiune minunată, ce îți deschide milioane de noi orizonturi, uneori poate fi extrem de scumpă. De îndată ce strângeți o sumă de bani o cheltuiți imediat pe cărți? Ați rămas lefteri din vina cărților și nu mai aveți bani de altele? Nu vă faceți griji, noi am găsit niște „hacks” care vor face ca pasiunea voastră să fie aproape gratuită. :)


1. Folosește biblioteca!
De obicei, uităm că, pentru 3 lei pe an, avem un număr infinit de cărți la dispoziție la biblioteca municipală. Nu vă gândiți că veți găsi doar Mihai Eminescu și Blaga acolo, pentru că s-ar putea să fiți plăcut surprinși când veți arunca o privire acolo. Și eu aveam gândirea eronată că s-ar găsi doar cărți vechi acolo, dar când am mers, mai recent, am văzut „Marțianul”, ”Fata din tren” și multe alte frumuseți apărute recent. Dați-i o șansă ;)

2. Fă schimb de cărți cu prieteni/online

Ambele variante sunt bune. Dacă faci schimb cu prietenii, o să fie mult mai rapid și sigur, însă s-ar putea să nu ai chiar așa multe cărți de unde alege. Eu cel mai des fac schimburi online, pe grupuri de pe facebook de genul „Vând/schimb/cumpăr cărți” și nu am avut nicio problemă; însă ar trebui să menționez că aici există riscul de a da peste oameni neserioși care o să-ți trimită cartea peste 5 luni sau deloc. :(

3. Vinde cărți vechi
Vinde din cărțile tale vechi, și aici poți opta tot spre un grup de facebook (eu recomand „Vând/cumpăr/schimb cărți), ori spre un site gen Olx. Dar dacă faci asta, nu te aștepta să primești o avere în schimb. Dacă ai primi cât ai dat pe ele ar fi un caz fericit, dar s-ar putea să primești și mai puțin în unele cazuri și cam asta este. Partea bună e că vei strânge ceva bani pentru cărți noi. :D

4. Strânge mărunțișul
Acei 10-50 de bani i-ai primit ca rest când ți-ai luat pachet. Fă rost de un recipient în care să îi depozitezi (cum ar fi un pahar cu capac sau o cutiuță de bijuterii). O să fii surprinsă cât de repede o să strângi bani pentru o nouă carte. Bani pe care i-ai fi pierdut de obicei, deoarece monezile sunt mici și se rătăcesc extrem de ușor prin casă dacă nu le depozitezi într-un loc. 

5. Vinde cărțile părinților
Dar nu uita să le ceri voie înainte. De preferat, ar fi să găsești un anticariat care să fie dispus să ți le cumpere, dacă nu, ai putea să le vinzi ieftin online; dar așteaptă-te să dai 3 cărți pentru una nouă, deoarece lucrurile vechi nu sunt chiar așa de dorite.

6. Citește cărți digitale

Poți găsi multe cărți gratis în format pdf sau epub, doar la un search pe google distanță. Nu încurajăm piratarea cărților. Puteți opta de exemplu pentru proiectul Gutenberg aici, un site complet legal unde veți putea găsi milioane de cărți.

7. Profită de banii pentru pachet
Aceasta e o metodă mai neortodoxă, dar, funcționează și e chiar destul de rapidă. Părinții ar trebui să îți dea în fiecare zi bani pentru pachet (în jur de 3-10 lei/zi), deci, ai putea să „faci foamea” câteva zile sau să îți faci un sandwich acasă și să îl iei cu tine, și în acest fel, în câteva zile vei avea bani de o carte nouă. :D

8. Folosește vouchere
Mereu, mereu, mereu și repet, mereu, folosește vouchere. Vânează reduceri. Eu vă recomand să nu cumpărați niciodată o carte dacă e redusă cu mai puțin de 45%. Oameni buni, de ce să cumpărați o carte la prețul întreg (40 de lei), când din banii aceia ați putea cumpăra două? Doar în cazuri excepționale dați mai mult de 30 de lei pe o carte, deoarece nu merită să aruncați banii pe fereastră.

9. Cere
Uneori, e ok să ceri. Doar să nu faci din asta un obicei. Du-te întâi la părinți, s-ar putea chiar să te sponsorizeze bucuroși, apoi la bunici, ei de obicei dau bani nepoților fără să se gândească de două ori, mai ales dacă e vorba despre cărți. Cere-i mătușii tale cu care ai o relație bună, unei verișoare, unei rude. Cere-i chiar și unei prietene o carte din biblioteca ei care ți-a atras atenția. În cel mai rău caz o să zică nu. :)

Voi ce trucuri de a economisi bani pentru cărți știți? 



Share: