sâmbătă, 27 mai 2017

Cum să strângi bani pentru cărți


Cred că toți suntem de acord că, deși cititul e o pasiune minunată, ce îți deschide milioane de noi orizonturi, uneori poate fi extrem de scumpă. De îndată ce strângeți o sumă de bani o cheltuiți imediat pe cărți? Ați rămas lefteri din vina cărților și nu mai aveți bani de altele? Nu vă faceți griji, noi am găsit niște „hacks” care vor face ca pasiunea voastră să fie aproape gratuită. :)


1. Folosește biblioteca!
De obicei, uităm că, pentru 3 lei pe an, avem un număr infinit de cărți la dispoziție la biblioteca municipală. Nu vă gândiți că veți găsi doar Mihai Eminescu și Blaga acolo, pentru că s-ar putea să fiți plăcut surprinși când veți arunca o privire acolo. Și eu aveam gândirea eronată că s-ar găsi doar cărți vechi acolo, dar când am mers, mai recent, am văzut „Marțianul”, ”Fata din tren” și multe alte frumuseți apărute recent. Dați-i o șansă ;)

2. Fă schimb de cărți cu prieteni/online

Ambele variante sunt bune. Dacă faci schimb cu prietenii, o să fie mult mai rapid și sigur, însă s-ar putea să nu ai chiar așa multe cărți de unde alege. Eu cel mai des fac schimburi online, pe grupuri de pe facebook de genul „Vând/schimb/cumpăr cărți” și nu am avut nicio problemă; însă ar trebui să menționez că aici există riscul de a da peste oameni neserioși care o să-ți trimită cartea peste 5 luni sau deloc. :(

3. Vinde cărți vechi
Vinde din cărțile tale vechi, și aici poți opta tot spre un grup de facebook (eu recomand „Vând/cumpăr/schimb cărți), ori spre un site gen Olx. Dar dacă faci asta, nu te aștepta să primești o avere în schimb. Dacă ai primi cât ai dat pe ele ar fi un caz fericit, dar s-ar putea să primești și mai puțin în unele cazuri și cam asta este. Partea bună e că vei strânge ceva bani pentru cărți noi. :D

4. Strânge mărunțișul
Acei 10-50 de bani i-ai primit ca rest când ți-ai luat pachet. Fă rost de un recipient în care să îi depozitezi (cum ar fi un pahar cu capac sau o cutiuță de bijuterii). O să fii surprinsă cât de repede o să strângi bani pentru o nouă carte. Bani pe care i-ai fi pierdut de obicei, deoarece monezile sunt mici și se rătăcesc extrem de ușor prin casă dacă nu le depozitezi într-un loc. 

5. Vinde cărțile părinților
Dar nu uita să le ceri voie înainte. De preferat, ar fi să găsești un anticariat care să fie dispus să ți le cumpere, dacă nu, ai putea să le vinzi ieftin online; dar așteaptă-te să dai 3 cărți pentru una nouă, deoarece lucrurile vechi nu sunt chiar așa de dorite.

6. Citește cărți digitale

Poți găsi multe cărți gratis în format pdf sau epub, doar la un search pe google distanță. Nu încurajăm piratarea cărților. Puteți opta de exemplu pentru proiectul Gutenberg aici, un site complet legal unde veți putea găsi milioane de cărți.

7. Profită de banii pentru pachet
Aceasta e o metodă mai neortodoxă, dar, funcționează și e chiar destul de rapidă. Părinții ar trebui să îți dea în fiecare zi bani pentru pachet (în jur de 3-10 lei/zi), deci, ai putea să „faci foamea” câteva zile sau să îți faci un sandwich acasă și să îl iei cu tine, și în acest fel, în câteva zile vei avea bani de o carte nouă. :D

8. Folosește vouchere
Mereu, mereu, mereu și repet, mereu, folosește vouchere. Vânează reduceri. Eu vă recomand să nu cumpărați niciodată o carte dacă e redusă cu mai puțin de 45%. Oameni buni, de ce să cumpărați o carte la prețul întreg (40 de lei), când din banii aceia ați putea cumpăra două? Doar în cazuri excepționale dați mai mult de 30 de lei pe o carte, deoarece nu merită să aruncați banii pe fereastră.

9. Cere
Uneori, e ok să ceri. Doar să nu faci din asta un obicei. Du-te întâi la părinți, s-ar putea chiar să te sponsorizeze bucuroși, apoi la bunici, ei de obicei dau bani nepoților fără să se gândească de două ori, mai ales dacă e vorba despre cărți. Cere-i mătușii tale cu care ai o relație bună, unei verișoare, unei rude. Cere-i chiar și unei prietene o carte din biblioteca ei care ți-a atras atenția. În cel mai rău caz o să zică nu. :)

Voi ce trucuri de a economisi bani pentru cărți știți? 



vineri, 26 mai 2017

Apariții noi la Bookfest 2017



*dați click pe poze pentru a citi descrierile*

Editura Leda Edge




Editura Corint Junior





Editura Art






Editura Nemira











joi, 25 mai 2017

Noutăţile editurilor care publică autori români

Pentru că nu vreau să vă prezint direct cărţile, am zis să vă explic puţin de ce am ales să scriu acest articol. În ultimele luni am descoperit cărţi foarte frumoase, scrise de autori români; cărţi care m-au surprins în mod plăcut şi poveşti mai bune decât cele de peste ocean. Cu această ocazie, aş vrea să vă spun că autorii noştri merită toate laudele şi, cu siguranţă, merită să fie citiţi de voi.

Notă: Am ales trei edituri selectiv şi doar câteva cărţi, deci nu am reuşit să cuprind tot.

 Editura Quantum Publishers


                                            1. Aviatoarea, de Sandra Coroian


Aviatoarea Süre Vanay pornește în cea mai importantă misiune a vieții sale, care o poate propulsa spre un nivel mai înalt în rândul aviatorilor din Naram. Misiunea stranie pe care o primește, de a livra un mesaj la o adresă neștiută de nimeni, aflată la baza muntelui Histo, o trimite pe Süre într-o călătorie de neuitat.
Curiozitatea și curajul o 
împing spre limitele dintre spațiu și timp, făcând-o să se piardă chiar înainte de a ajunge la destinație. Locurile pe care le vede, oamenii pe care îi întâlnește și speranța nebună de a-și revedea fratele dispărut, o poartă într-o lume cu totul nouă și misterioasă.
Începe o aventură de neuitat alături de Süre Vanay, aviatoarea neînfricată și decoperă o lume plină de emoție, în care războiul stă să înceapă la fiecare pas, în care dragostea pare imposibilă și timpul devine relativ.


Recenzia celeilalte cărţi a autoarei, I.R.En, o găsiţi aici.

                                           2. Nebunul alb, de Allex Truşcă 

Cartea care te face să râzi, să stai cu sufletul la gură, să uiţi să respiri, şi să plângi, în timp ce eşti luat prin surprindere de nenumăratele întorsături de situaţie. Unde crearea lumii este interpretată într-un mod unic, iar Şah-ul nu mai e deloc doar un simplu joc de strategie. O carte care merită să fie citită cuvânt cu cuvânt, unde nu poţi risca să sari peste nimic, nici măcar peste o virgulă!
Sandra Coroian
                                       3. Dragonii din Anador, de Lisa Darlent                                                          
 Un oraş este trecut prin foc şi sabie, demonii roiesc pe cerul nopţii, iar plânsetul unui copil răsună în beznă.
Rătăcit pe meleaguri necunoscute şi ajungând în grija Antadorului, ultima barieră împotriva exteriorului, Yano se alătură gărzii orașului împreună cu Sayra, o tânără cu ochi de lup, și fratele său, Hiron. Scopul lui este găsirea unei căi de a-şi proteja ţinuturile natale, dar şi de a dezlega misterul existenţei unei lumi atinse din greşeală, de care este atras în mod inexplicabil. În timp ce prințul Calindor și Lander, comandantul gărzii regale, conduc grupul pe urmele vânătorilor de zei, umbra străvechiului Anador bântuie precum un spectru asupra tuturor.
După secole de ostilitate, un dragon și un demon se privesc în ochi, fiecare pândind mișcările celuilalt.

                                4. Ziua în care am învăţat să zbor, de Alina Şerban
Ca să nu mai fiu nevoită să scriu aceleaşi lucruri, vezi recenzia mea aici.        

Editura Herg Benet    
   
                                      1. Divorţul amanţilor, de Corina Ozon        

                   „Sunt Corina Ozon, cea care a disecat sufletul și mințile amanților și ți i-a pus pe tavă. Cea care a încercat, cu asumarea tuturor riscurilor, să te învețe să nu judeci, să nu fi prefăcut și să accepți să fii fericit. Ai fost șocat când ai văzut limbajul din Zilele amanților, realismul din Nopțile amanților și actualitatea din Amanții 3.0. Ai râs când mi-ai citit cărțile, poate te-ai întrebat cât e experiență de viață și cât fantezie. Cât este refulare și frustrare, și cât adevăr.

Stau într-un glob de cristal, pe care mulți nu-l ating, de teamă să nu se spargă și să aibă mult de lucru după aceea. Știi cât curaj am, chiar nebunesc, iar cu nebunii să nu te pui! Am spart bariere și ți-am băgat amanții în casă, în sertarul de la birou, în avion sau metrou. Dacă ai avut și tu curajul să citești, ești la fel de nebun. Nebun de curajos, mai ales că le-ai spus și altora să citească. Lumea e mai vie, am spart borcanul cu fluturi și alegem să vorbim fără perdea, așa cum e viața. Povestea se scrie odată cu tine, acum și aici, iar aventura continuă. Amanții, c`est moi!” (Corina Ozon)                                     

                     2. Felinarium, de Andrei Crisant Duran    
     

Adu-ți aminte de Renton, adu-ți aminte de Tyler Durden. Adu-ți aminte de filmele care au transpus aceste cărți; de Brad Pitt, Edward Norton și Ewan McGregor. Adu-ți aminte de ei, căci ei fac parte din cultura ta, din esența ta de viață, globalizată la extrem și infinit de sordidă. Revezi filmele, recitește cărțile. Râzi cu ei; cu toate aceste plăsmuiri de oameni ale autorilor, ale regizorilor, ale
 actorilor. Revezi-le cu prietenii, cu prietena ta sau prietenul tău, după sau înainte să fi făcut dragoste. Revezi-le singur; revezi-le, dacă mai ai cum, la cinematografe dubioase de cartier. Revezi aceste filme vechi, care au devenit de la lansarea lor embleme cult ale mișcării sociale din care fac parte. Revezi-le și scrie o carte.

Dar scrie o carte despre viața ta, nu a lor; despre existența ta plăcută sau morbidă. Nu încerca să copiezi ce ai citit sau văzut în ele. Lasă-ți imaginația la joacă, în curtea care se află în spatele casei minții tale; dar nu te lăsa sedus de mirajul simplist și la îndemână al plagiatului. Gândește-te bine înainte să pui pixul pe hârtie sau degetul pe tasta de calculator, căci de-acolo nu mai e loc de întoarcere. Te ține să scrii cartea asta?

                                                    3. #Confuz, de Alex Andronic




                 
Editura Librex  

1.  
Cealaltă față a lui Aaron Manson, de Davine M. Vesco şi Lexi B. Newman       
Bliss White, o adolescentă aparent simplă şi cu o viaţă plictisitoare, dezvoltă o pasiune secretă pentru banda de motociclişti apărută recent în oraş. Învăluiţi în mister şi niciodată la vedere, banda Phoenix se ascunde de o lună întreagă în vechiul hambar de pe malul Lacului Ontario, fiind urmăriţi internaţional pentru o serie vastă de infracţiuni. Dar când Bliss le descoperă unul dintre locurile ferite pe care aceştia le frecventează, sunt nevoiţi să-şi înăbuşe instinctul de a fugi şi să joace cartea cea mare – cartea încrederii.

Între timp, Bliss este nevoită să se confrunte şi cu un client special al cafenelei în stil american, la care lucrează ca şi chelneriţă. Adam se dovedeşte a fi un băiat de nouăsprezece ani cu probleme temperamentale, plin de vulnerabilitate şi lipsit de încredere.

                               2. Coroană de spini şi stele, de Lina Moacă 
Un contract cu o agenție de modelling o duce pe Medeea Pop la New York. Încercând să ajute pe cineva, intră fără voia ei într-un joc a cărui profunzime nici măcar nu o bănuiește, un joc blestemat din care nu mai poate ieși. Se pierde pe ea, pierde dragostea, visele, încrederea, demnitatea. În întuneric numai stelele și focul lor îi mai pot lumina calea pentru a se regăsi pe sine. Daniel Atlasus Gabriel Roth, un tânăr lord și bancher egoist care ia totul și căruia i se cuvine totul, face parte dintr-o altă lume. O lume a diamantelor și-a puterii ce stabilește și impune regulile jocului, cântărind mereu numai câștigul. Daniel se strecoară încet în mintea Medeei, încercând s-o rătăcească.

                        3. Dragoste şi mătase albă, de Cindea Corina



Dragoste si matase alba este primul volum al Seriei Salem

Salem. Un oraș al cărui nume te duce cu gândul la vrăji și supranatural.
Logan Savage. Un contract îl aduce în Salem și totul se schimbă pentru el.
Obișnuit să nu stea prea mult într-un singur loc, să nu se atașeze de nimeni și de nimic, atunci când o întâlnește pe Faith Dalton, Logan se trezește prins într-un vârtej de întâmplări și sentimente ciudate care îi răscolesc existența și îl fac să se întrebe dacă nu cumva există, totuși, o soartă sau un destin pentru fiecare dintre noi.
O glumă îți poate schimba viața?
Uneori, da.

Iar dacă totul se întâmplă în Salem, atunci povestea capătă sens...



 Aşa că, din nou, eu vă invit cu drag să citiţi cărţile autorilor din ţara noastră. Niciodată nu afirmaţi  că nu sunt pe placul vostru, dacă nu le-aţi încercat.

Vă urez lecturi plăcute!
                                                                                                   

                 
                                                          

duminică, 21 mai 2017

Recenzie „Trei coroane întunecate” de Kendare Blake

Titlu original: Three Dark Crowns
Număr de pagini: 363
Gen: Fantasy, YA, romance, horror
Editura: Leda Edge
An apariție: 2016
Rating: 
Mulțumesc editurii pentru acest roman! :)
Cartea poate fi achiziționată de aici.

Trei surori întunecate
născute într-o vâlcea,
trei surori delicate,

nicicând nu se vor iubi.

                                                          Trei surori întunecate,
                                                         toate trei frumoase,
                                                         două vor fi devorate
                                                         și doar una regină va fi.
Trei coroane întunecate este începutul unei epopei sinistre, pline de magie și cu un strop de romance, care te va lăsa cu gura căscată.
În fiecare an, pe insula Fennbirn se naște un set de triplete, fiecare moștenitoare cu drepturi egale la tron și fiecare posedând un har magic mult râvnit.
Mirabella este singura căreia i s-a dezvoltat harul și e o elementalistă, deci stăpânește toate cele 4 elemente și e capabilă să stârnească furtuni catastrofale doar pocnind din degete.
Katherine e o toxică și ar trebui să poată înghite până și cele mai otrăvitoare veninuri fără a simți nimic.
Arsinoe e o naturalistă, despre ea se spune că ar domina natura și că poate face să înflorească trandafirul cel mai roșu și poate îmblânzi leul cel mai aprig, dar asta e departe de adevăr.
Când reginele împlinesc 16 ani, trebuie să se lupte pe viață și pe moarte pentru a câștiga tronul, ultima regină ce rămâne în picioare câștigă.
Cei care îmi urmăresc blogul știu că mi-am dorit cartea asta încă de pe vremea când nu era nici tradusă, nici apărută în state și nici măcar nu avea copertă. Pentru că i-am citit descrierea și am fost complet cucerită. În plus, era scrisă de Kendare Blake, autoarea care a devenit una dintre preferatele mele după ce am citit Anna în veșmânt de sânge, și știam că nu mă va dezamăgi.
Începutul cărții este destul de lent, ne sunt introduse un milion de personaje și mi-a fost chiar greu să țin pasul cu ele. Și asta e singura problemă pe care am găsit-o în Trei coroane întunecate: autoarea denumește chiar și cel mai insignifiant personaj, care probabil va apărea o singură dată în toată seria și chiar nu îi văd rostul.
Acum să trecem și la părțile mai pozitive, cartea are o premiză super interesantă, trei surori care se luptă pentru tron pe viață și pe moarte, idee împrumutată din viața albinelor (când două regine ale albinelor se întâlnesc, se luptă până una dintre ele moare). 
Autoarea reușește să creeze un univers fantasy care mi s-a părut complet fresh, o idee ce nu a mai fost utilizată până acum, cu elementali, naturaliști și toxici. Putem să ne oprim un moment pentru a admira frumusețea de hartă a insulei Fennbirn?


Personajul meu preferat a fost Arsinoe și sincer, nici eu nu mă așteptam să spun asta. La începutul cărții îmi era complet antipatică, deoarece părea prea prostuță și onestă, într-o lume în care aceste două însușiri ar putea să o coste viața. Talentul ei întârzia să apară și toți naturaliștii o urau pentru asta; știa că avea să moară la Beltane și încerca să se împace cu asta. Dar de-a lungul cărții, Arsinoe s-a dezvoltat enorm de mult, a început să aibă mai multă încredere în forțele ei, deși nu erau unele supernaturale. E singura dintre regine căreia nu-i păsa de felul în care arată, nu voia un rege frumos, tot ce voia ea era să rămână în viață și s-ar fi luptat și cu un urs pentru asta.
În sfera cealaltă, personajul care mi-a plăcut cel mai puțin *undeva pe lângă deloc* este Pietyr, deoarece e un manipulator cu două fețe și nu pot să cred ce i-a făcut lui Kat, deși, sinceră să fiu, nu l-am plăcut de la început.
Un element interesant pe care l-am întâlnit în carte este romance-ul. Sincer, n-am mai citit niciodată o carte horror în care să existe și dragoste, deși sunt o împătimită a genului. Poveștile de dragoste dintre unele personaje, joacă un rol chiar decisiv în roman, una dintre ele e cea dintre Kat și Pietyr, care va avea un twist neașteptat *presupun că acum e așteptat:D*, și alta e  cea dintre Joseph și Jules, mentora lui Arsinoe și cea mai puternică naturalistă de pe insulă, care va lua o întorsătură drastică, vă las pe voi să descoperiți de ce.

Sunt mândră să spun că am ghicit 25% din sfârșitul cărții, dar restul m-a luat complet prin surprindere. Arsinoe și Kat vor descoperi un secret care le-a fost ascuns încă de la naștere și VREAU RĂSPUNSURI. Totul pare atât de ilogic. O să înțelegeți când veți citi cartea.
Dacă la început reginele nu voiau să se ucidă cu adevărat și erau doar niște copilițe aruncate în mijlocul unei bătălii pe care n-au cerut-o, la sfârșit vor fi toate pline de sânge și însetate de răzbunare. Chiar cred că a fost lăsat mult teren pentru următoarele 2 volume.
Trei coroane întunecate este un YA fantasy extrem de sumbru, care conține chiar și câteva scene de gore. Avem magie joasă, trădări, omoruri, întrigă politică și niște preotese înarmate cu cuțite la cingătoare. Anul Ascensiunii a început, iar eu de abia aștept să văd cât de brutal și înspăimântătoare va deveni povestea și cât de mult vor degenera lucrurile. 

Continuarea: