marți, 25 aprilie 2017

Cele mai iubite romane YA din toate timpurile

Fiecare dintre voi a citit măcar o carte YA (Young-adult) care vi s-a părut foarte bună şi a câştigat un loc special în inimile voastre. Şi eu am făcut-o, am citit chiar multe. Le-am făcut locuri de onoare în bibliotecă şi mă uit cu drag la ele de fiecare dată.
 Cărţile YA au epoca lor de aur în aceste momente, fiind unul dintre cele mai răspândite genuri şi mulţi autori tind să scrie asemenea cărţi, iar noi le mulţumim cu desăvârşire. În unele cărţi găsim tot pachetul: lecţii de viaţă, lumi miraculoase, caractere cu o multitudine de însuşiri, noi iubiri, ş.a.m.d.

 Noi vă prezentăm cele mai bune cărţi YA din toate timpurile:


 Harry Potter, de J.K. Rowling

Ce am putea spune despre preaiubita serie? Prima carte a apărut în anul 1997 şi, de-a lungul timpului, a stârnit avalanşe de fani în întreaga lume, seria fiind tradusă în cel puţin 68 de alte limbi, iar atât tinerii cititori, cât şi adulţii încă sunt înnebuniţi de faimosul Harry Potter.                                  


Hoţul de cărţi, de Marcus Zusak    

Pentru mulţi cititori tineri, Hoţul de cărţi le-a deschis drumul spre adânca contemplare asupra holocaustului. Autorul a combinat mai multe genuri: ficţiune istorică, ficţiune adolescentină, literatură pentru tineret şi a umplut inimile multor persoane cu acest roman, care a ajuns şi pe marile ecrane în 2013.                                                                                                                                                    


O buclă în timp, de Madeleine L'engle                  
 Generaţii întregi de copii s-au aventurat printre paginile acestei cărţi, având primele lor experienţe 'mind-blowing', create de autoare, zăbovind într-un S.F. de calitate.         
Să ucizi o pasăre cântătoare, de Harper Lee        

Însuşi Barack Obama ne recomandă această carte. Publicat în 1960, romanul a avut pare succes de-a lungul timpului şi de-a lungul lumii şi a devenit rapid o piesă clasică a literaturii americane moderne.


Cronicile din Narnia, de C. S. Lewis                                                                                                        
Este un ciclu de romane foarte bine cunoscut, tema principală fiind destinul unui tărâm numit Narnia, în care poţi ajunge printr-un şifonier. Interesant, nu? Cronicile din Narnia au făcut mulţi tineri să ofere un plus lecturii şi  a  deschis multe orizonturi *și dulapuri :))*.


 Jurnalul Annei Frank, scrisă de  Anne Frank     
                                                           

 Anne Frank a fost o tânără de 15 ani, luată prematur din lumea noastră de către o epidemie de tifos care a avut loc într-un lagăr. Opera ei, Jurnalul Annei Frank, a văzut lumina tiparului după doi ani de la moartea sa, în anul 1947. În cei doi ani cât a stat ascunsă împreună cu familia sa, Anne a ţinut un jurnal, devenind la un moment dat conştientă că el va constitui un document important după ce războiul va lua sfârşit.


 Minunea, de R.J. Palacio
Un bestseller din domeniul beletristicii, citit de mulţi tineri din întreaga lume, care s-au lăsat captivaţi de povestea emoţionantă a cărţii.


Hobbitul, de J.R.R. Tolkien


  De la publicarea sa în 1937, Hobbitul s-a vândut în milioane de exemplare, uluind cititorii de pretutindeni, fiind o călătorie neaşteptată. Romanul a fost chiar şi ecranizat de Peter Jackson, regizor care a primit Premiul Nobel pentru cel mai bun film datorită Stăpânului Inelelor.     

                


 Războiul ciocolatei, de Robert Cormier
 Apărută la noi în domeniul ficţiune, această carte a făcut furori şi  a stârnit controverse, aflându-se pe locul 5 în topul celor mai frecvent cărţi interzise de peste ocean.


Sub aceeaşi stea, de John Green
Fiecare tânăr cititor a auzit de faimoasa carte a lui John Green, Sub aceeaşi stea. Destinată tineretului şi nu numai, cartea urmăreşte povestea lui Hazel, o fată în vârstă de 16 ani, care suferă de cancer. Hazel îl întâlneşte pe Augustus Waters şi îşi rescrie povestea vieţii. Cartea a fost ecranizată în 2014.


^

 Iar acestea au fost doar câteva dintre cele mai bune cărţi din acest domeniu, însă sunt cele care au beneficiat de multă iubire şi căldură din partea tinerilor, care au transpus cuvintele în sentimente şi au stârnit o avalanşă de oameni să le citească, recitească şi recomande altora.

 Să nu uitaţi să ne spuneţi dacă aţi citit măcar o carte YA foarte bună, dacă face parte din această listă şi care este aceea.

Share: