joi, 2 februarie 2017

De ce scrie J.K. Rowling sub pseudonim + alte amănunte despre Robert Galbraith


Nu avem de introduceri pentru faimoasa J.K. Rowling. Seria ei „Harry Potter” a devenit practic cea mai faimoasă carte a mileniului nostru, una dintre cele mai controversate și intrigante și o parte din inima a milioane de cititori. 
Însă puțini știu că J.K. Rowling a început să scrie romane polițiste sub alter ego-ul de Robert Galbraith, seria pe care a scris-o după ce a terminat Harry Potter se numește Cormoran Strike, în prezent e alcătuită din 3 romane de succes, care au fost traduse și la noi la editura Trei, sub numele de: Chemarea cucului, Viermele de mătase și Cariera malefică.
▬►De ce te-ai decis să scrii romane polițiste?
În totdeauna am iubit romanele polițiste, Agatha Christie, Ruth Rendell, Margery Allingham și PD James, îi iubesc pe toți. Majoritatea poveștilor din Harry Potter sunt crime în adâncul inimii, dar am vrut să încerc să fac treaba pe bune de mult timp. Am vrut să încerc să scriu un roman polițist.
Imagini pentru detective novel gif
▬►De ce ai decis să scrii Strike sub un pseudonim?
În primul rând tânjeam după a mă reîntoarce la începutul carierei mele de scriitor în acest nou gen, pentru a lucra fără hype sau așteptări și pentru a primi păreri absolut sincere. A fost o experiență fantastică și îmi doresc doar să fi durat puțin mai mult. Am fost mereu recunoscătoare pentru părerile editurilor și ale cititorilor și pentru câteva recenzii excelente. Experiența ca Robert Galbraith a fost doar despre muncă, care e partea mea favorită ca scriitor. Acum masca mea a fost dată jos, dar plănuiesc să continui să scriu ca Robert pentru a face o distincție de celelalte romane ale mele și pentru că îmi place tare mult să am altă persona.
Imagini pentru girl wearing mask gif
▬►De ce ai decis să scrii aceste cărți ca un bărbat? Ți-a influențat asta scrierea în vreun fel?
În mod cert am vrut să îmi fac alter ego-ul cât de diferit am putut de mine, așa că un pseudonim masculin a părut o idee bună. Sunt mândră să spun că, totuși, când m-am „demascat” în fața editorului meu David Shelley, care citise și îi plăcuse Chemarea cucului fără să realizeze că eu am scris-o, primul lucru pe care l-a spus a fost „N-aș fi crezut niciodată că o femeie a scris asta.” Aparent mi-am canalizat cu succes sinele.
Imagini pentru half girl half boy gif
▬►De ce ai ales numele Robert Galbraith? Are vreo legătură cu un real Robert Galbraith?
Pot doar să sper că adevărații Roberți Galbraiths vor fi la fel de iertători cum au fost și adevărații Harry Potteri. Trebuie să recunosc că condiția lor nu e nici pe de parte la fel de stânjenitoare. 
Am ales Robert pentru că e unul dintre numele mele masculine favorite pentru că Robert F Kennedy e eroul meu și pentru că, din fericire, nu l-am folosit la niciunul dintre personajele din seria Harry Potter ori Moarte subită.
Galbraith a apărut dintr-un motiv oarecum ciudat. Când eram mică, chiar voiam să mă cheme „Ella Galbraith”, și n-am nicio idee de ce. Nici măcar nu știu de unde am aflat de existența acestui nume, pentru că nu-mi amintesc să fi întâlnit pe cineva pe care să-l cheme așa. Fie cum o fi, numele are o fascinație pentru mine, chiar m-am gândit să mă cheme L.A. Galbraith pentru seria Cormoran Strike, dar dintr-un motiv evident am decis că aceste inițiale erau o idee proastă.
Și mai ciudat e că a existat un binecunoscut economist numit J.K. Galbraith, ceea ce mi-am amintit doar când a fost prea târziu. Am fost foarte paranoică că oamenii ar putea să ia asta ca un indiciu și să ajungă la identitatea mea reală, dar din fericire, nimeni nu a căutat așa profund numele autorului.
▬►Cum e procesul tău de scriere a seriei Cormoran strike diferit de cel a celorlalte romane?
De obicei pornesc cu ideea principală și apoi o dezvolt până ajung la obiectul final. Plănuiesc, cercetez foarte mult și știu mult mai mult despre personaje decât apare în cărți. Așa a mers mereu. Cel mai recent roman Strike, Cariera malefică a necesitat o grămadă de timp de plănuit, cel mai mult pe care mi l-a cerut vreo carte pe care am scris-o până acum. Țin foi de calcul colorate pentru a putea ține evidența drumului spre care mă îndrept. Așa a fost și la Harry Potter. Nivelul plănuirii detaliate care a fost necesitat de Harry Potter e știut deja de toată lumea, și e disponibil fanilor pe Pottermore. În general sunt destul de disciplinată la scris și încerc să programez o zi de lucru, dar nu plănuiesc câte cuvinte să aibă fiecare capitol în parte. Câteodată consider că am avut o zi bună dacă am șters multe cuvinte sau pur și simplu m-am gândit mult. Și nu scriu niciodată titlul cărții înainte ca cartea să fie terminată.
Imagini pentru great things take time gif
▬►Acum ai trei volume publicate în seria Strike, ai vreun favorit?
Am iubit să scriu toate cărțile de până acum, dar cred că ultimul, Cariera malefică, trebuie să fie favoritul meu. A necesitat multă muncă, dar am construit cu plăcere acțiunea, dându-le oamenilor puțin mai multe despre Strike și Robin. De asemenea a fost distractiv să oscilez spre cântecul Blue Oyster Cult.
Imagini pentru career of evil tumbșr
▬►BBC vrea să adapteze seria de cărți într-un serial. De ce un serial în loc de film? Și cât de mult vei fi implicată în asta?
Da, abia aștept să îmi văd cărțile devenind realitate pe micul ecran. Povestea pare să se potrivească mai mult cu un serial decât un film. Deja sunt câteva seriale cu detectivi excelente la TV care merg foarte bine. Mi-ar plăcea să lucrez îndeaproape cu scenaristul în legătură cu povestea și adaptarea datorită a ceea ce am plănuit în viitor pentru personaje, dar în rest mă bucur să las totul pe mâna experților.
Imagini pentru cormoran strike tv serie
▬►Se zvonește că mai ai 7 romane Cormoran Strike în pregătire. Așa e?
Nu, de fapt sunt mai multe. Frumusețea scrierii acestui gen de romane e că fiecare are propria lor poveste distinctă, deci seria are un final destul de deschis. Va continua cât timp voi avea povești de spus.
Imagini pentru the more the better gif
Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu