miercuri, 12 octombrie 2016

5 Lucruri Pe Care Le-am Învăţat Din Cartea "You Are Not So Smart"

Numele complet al cărţii e „You Are Not So Smart: Why You Have Too Many  Friends on Facebook, Why Your Memory Is Mostly Fiction, and 46 Other Ways You're Deluding Yourself”. Probabil nu ați auzit de ea, deoarece la noi nici nu a fost tradusă, însă în străinătate e o carte foarte celebră. Nu e singura scrisă de jurnalistul David McRaney, acesta a mai scris și You Are Now Less Dumb, un fel de sequel al acestei cărți, pe care abia aștept să-l cumpăr.
Acum câţiva ani am auzit un citat care mi-a schimbat radical viaţa: Nu trebuie să ştii toate răspunsurile, doar întrebările potrivite.” E omenesc imposibil să ştim tot, dar cu puţină imaginaţie am putea pune intrebarile bune şi ne-am primi într-un final şi răspunsul. Asta face cartea You are not so smart (Nu eşti atât de deştept): pune nişte întrebări interesante, iar răspunsurile sunt pe măsură. Voi selecta mai jos articolele pe care le consider eu a fi cele mai fascinante din ea.
-------------------------------------------------------------------------------------------------     
     
                                   1. Numărul lui Dumbar 
               ÎNȚELESUL GREȘITAi un Rolodex în minte plin cu fețele și 
             numele tuturor celor pe care i-ai cunoscut. 
              ADEVĂRULPoți reține doar vreo 150 de oameni simultan.


      Gândeşte-te la o cană plină cu apă. Dacă încerci să adaugi încă o picătură în cana asta, altă picătură se va vărsa. Dacă încerci să torni o cană de apă peste ea, o altă cană se va vărsa. Acesta se numeşte un sistem de sumă-zero. Ca să îi adaugi ceva, trebuie să extragi o proporţie egală cu acel ceva. 

Banca de nume şi feţe şi relaţii din mintea ta, cea pe care o foloseşti ca să îţi dai seama cine e prietenul tău, cine e un bulangiu şi cine e un coleg această bancă este un sistem de sumă-zero.
      Motivul nu este chiar că n-ai avea loc în minte să stochezi informaţia, ci că ţi-ai consuma energia memorând date inutile. 

                                      2. Efectul de a treia persoană

               ÎNȚELESUL GREȘIT: Crezi că opiniile şi deciziile sunt bazate
               pe experienţe şi date certe, în timp ce cei care nu sunt de acord
               cu tine sunt influenţaţi de minciuni şi propaganda unor surse în
               care n-ai încredere.
                ADEVĂRUL: Toată lumea crede că oamenii care nu sunt de
              acord cu ei sunt creduli şi toţi cred că ei înşişi sunt mai puţin
              predispuşi persuasiunii decât sunt de fapt."
      E clar că politicianul acesta e un mincinos. Oamenii sunt nişte oi. Proşti. Ar crede orice. Eu prefer să conduc, nu să mă iau după turma.
Ai gândit vreodată aşa ceva? Ai fi surprins să afli că toată lumea gândeşte aşa?
Dacă toţi credem că nu suntem influenţaţi de nimeni şi de nimic, atunci câţiva dintre noi se mint pe ei înşişi. Câteodată, tu eşti unul dintre aceia.

3. Reprezentativitatea euristică

                ÎNȚELESUL GREȘIT: Dacă ştii istoria unui om, îţi va fi mai uşor                 să determini ce fel de persoană e.
                ADEVĂRUL: Sari la concluzii bazat pe cât de reprezentată pare
              o persoană de un tip de caracter preconceput. "
      Un prieten de-al tău merge la o întâlnire şi îţi spune că persoana cu care a ieşit a fost spontană, impredictibilă, amuzantă şi poate puţin periculoasă. Prietenul tău crede ca e îndrăgostit. Când îl întrebi cu ce se ocupă acea persoană, îţi zice că e podiatristă. Te-ar surprinde? Probabil, dar de ce? Ce ştii tu despre doctorii de picioare? Sunt genul de persoane care ar face schi nautic într-un weekend şi ar urmări o luptă ilegală de cocoşi în următorul? Pare ăsta un lucru pe care l-ar face un specialist în picioare, sau mai degrabă un astfel de doctor s-ar relaxa cu pisicile lui, uitându-se la albume foto cu boli ale picioarelor?
       Mai puţin dacă ai fost ambasador, sunt şanse să nu ştii prea multe despre oamenii diferiţi de tine. Pe fiecare persoană o învârţi în jurul unor prejudecăţi. Te ajută să gândeşti mai rapid, să construieşti modele ale necunoscutului într-un fel în care te face să gândești fără efort. Fără filtre, lumea din jurul tău ar fi un haos. Categoriile sunt o cale excelentă de a da sens lucrurilor. Când vine vorba de străini, primul tău impuls e să-i încadrezi în arhitipuri, pentru a determina repede valoarea lor sau potenţialul de pericol.
      Aceste construcţii se numesc reprezentativitate euristică.

      4. Efectul Dunning-Kruger

                ÎNȚELESUL GREȘIT:  Poți prezice cât de bine te poți descurca
                în orice situație.
                ADEVĂRUL: Te descurci de obicei destul de rău la a estima                    competența ta și gradul de dificultate al unei sarcini.
      Imaginează-ți că ești foarte bun la un joc. Alege orice șah, Street fighter, pocher— nu contează. Joci acest joc cu prietenii tot timpul și câștigi mereu. Ești atât de bun la el, că începi să te gândești că ai putea câștiga un campionat. Intri pe net și vezi când e următorul campionat regional; plătești taxa de înscriere și ești bătut din prima rundă. Se pare că nu ești atât de deștept. În tot acest timp, credeai că ești printre cei mai buni, dar în realitate erai doar un amator. Acesta este efectul Dunning-Krueger, și este un element de bază al naturii umane.

      Gândește-te la toate starurile Youtube din ultimii câțiva ani la toți oamenii fără voce muzicală care cântă. Acești interpreți sunt oribili, și nu în mod intenționat și ironic. Nu, sunt cu adevărat groaznici și nu-ți vine să crezi cum ar putea cineva să se pună pe un podium, în fața întregii lumi, pentru a se face de râs. Faza e că, ei nu-și imaginează o audiență mondială a fi cu nimic mai sofisticată decât micuța lor audiență formată din prieteni, familie, și colegi în fața cărora interpretează de obicei. Cum a zis și filozoful Bereand Russell odată, „În lumea de azi proștii sunt încrezuți, iar deștepții sunt plini de îndoieli.”
     Efectul Dunning-Kruger este ceea ce face emisiunile Românii au talent și X Factor posibile. La barul local de karaoke s-ar putea să fii cel mai bun cântăreț din cameră. Dar în comparație cu toată țara? Nu prea cred. 
Imagini pentru romanii au talent

     5. Neajutorarea învățată

            ÎNȚELESUL GREȘIT: Dacă ești într-o situație rea, o să faci tot ce
            îți stă în puteri să scapi de ea.
             ADEVĂRULDacă simți că nu ai control asupra destinului tău, o 
           să o lași baltă și o să accepți orice situație în care te afli.
Imagini pentru shockwave on dogs      În 1965, un psiholog numit Martin Seligman a început să folosească electroșocuri pe câini.
       Încerca să extindă cercetările lui Pavlov omul care a putut să facă câinii să saliveze când aud un clopoțel sunând. Seligman a vrut să se ducă în altă direcție, și când suna din clopoțel, în loc să le dea mâncare, îi electrocuta.
       Pentru a-i face să stea locului, i-a ținut într-un ham în timpul experimentului. După ce au fost eliberați, au fost puși într-o cutie mare cu un gard micuț care o împărțea în două jumătăți. A crezut că dacă ar suna din clopoțel, câinii ar sări gardul ca să evadeze, dar n-au făcut-o. Doar stăteau acolo și se pregăteau. Au decis să îi electrocuteze după ce sună. Câinii pur și simplu stăteau liniștiți și se lăsau electrocutați. Când au pus un câine într-o cutie care n-a mai fost niciodată electrocutată,sau din care a avut ocazia să evadeze anterior— a sărit gardul.
       Tu ești exact ca acești câini.
        Dacă, de-a lungul vieții tale, ai experimentat o înfrângere dureroasă sau ți-ai pierdut controlul, o să te convingi în timp că nu e nicio cale de scăpare, și dacă calea de scăpare îți va fi oferită, nu vei acționa; devii un nihilist care pune vanitatea mai presus de optimism.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă vreţi să continuaţi să citiţi articole psihologice, cu toate părţile plictisitoare extrase, atunci aceasta e cartea pe care o căutaţi. Veţi primi o doză mare de înţelepciune, presărată cu umor. 
P.S. Nu-i aşa că vă simţiţi "mai puţin proşti"(titlul celuilat roman al lui David Mcraney) doar după ce aţi citit acest articol? :)

Share:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu